Ислямистите в Турция съвсем подивяха: Родният град на Диоген го разжалва, защото е грък

OFFNews 25 август 2017 в 18:41 10785 6

До къде ще стигне ислямистката истерия в Турция? Границите на очакванията падат една след друга, но все още явно не сме видели режима в южната съседка в пълния му блясък. 

Сега сред "враговете" вече официално се нареди и един от най-великите умове на Древността - философът Диоген.

Консервативната фондация Ербакан, създадена в памет на бившия турски премиер Неджметин Ердоган, известен като учителя на сегашния силен човек в Анкара Реджеп Ердоган, поиска да бъде демонтирана статуята на мислителя, тръгнал да търси хора с фенер в ръка посред бял ден.

Паметникът е на входа на черноморския град Синоп, в който е роден Диоген.

На импровизирана пресконференция пред статуята Исмаил Тезич, представител на фондацията в Синоп, обяви, че те не са срещу художествените качества на статуята, но смятат, че мястото ѝ не е на толкова представително място. Според него паметникът навявал неверни асоциации, че градът е с гръцки произход.

“Искаме статуята на Диоген да бъде махната от входа на Синоп и да отиде в двора на Балатлар (местна църква от византийстата епоха). Очакваме действия и ще се борим до край", каза той.

Диоген е роден в Синоп през 412 или 404 година преди Христа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

5

Новак

26.08 2017 в 07:25

Логично е паметникът на първия човек обявил се за гражданин на света да бъде местен от националисти.

20696

4

Новак

26.08 2017 в 07:24

Не е нужно да си ислямист, за да ровиш и преместваш паметници. Доколкото разбирам, тук причината не е ислямизма, а национализма. А това е напоследък причината и в източната част на Европа да се прави същото - България, Македония, Унгария, Полша , Литва. Не са ли познати думичките, че "мястото на паметника не е подходящо"?
Какво ли би казал самия Диоген ако е знаел, че колкото и да търси с фенера, и след 25 века няма да е намерил нормален човек?
Но пък донякъде е логично паметник на пър

15914

1

поп Дръвчо

25.08 2017 в 18:51

400г преди Христа и има-няма 1000г преди Мохамед.

И интересно, с какъв произход е градът?