Ислямисти планирали атентат в центъра на Берлин

OFFNews 04 февруари 2016 в 14:00 6673 1

Берлин
Терористичният акт е трябвало да бъде извършен на "Александерплац"

Германските правоохранителни органи осъществиха обиски във федералните провинции Берлин, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия, предаде електронното издание на в. "Билд". Пазителите на реда издирват четирима ислямисти от Алжир и хора,  свързани с тях. Джихадистите планирали да извършат терористичен акт на площад "Александерплац" в центъра на Берлин. Полицията потвърди информацията, но уточни, че е било замислено "тежко престъпление, което е опасно за държавата".

Само в Берлин участниците в полицейската операция са били 450. Извършени са били обиски в четири квартири в район Кройцберг и в две закусвални до "Александерплац", където са работели запозрените. В акцията са конфискувани компютри, дискове и мобилни телефони.

Анализираме получената информация, каза представителят на берлинската полиция Щефан Редлих. Четиримата алжирци имат връзки с Ислямска държава. Един от тях бил засечен от алжирските спецслужби при участието му на страната на бунтовниците във военните действия в Сирия.

При операцията са арестувани трима души. Сред тях е бежанец, който е бил настанен в приют за мигранти в гр. Атендорн. Според полицейски източници задържаният е бил във връзка с живеещи в Белгия ислямисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови