Ислямист уби мъж и взе заложник в Мелбърн, ИДИЛ пое отговорност

OFFNews 06 юни 2017 в 07:39 5903 0

29-годишен ислямист уби мъж и взе за заложник жена в австралийския град Мелбърн, съобщава Ройтерс. В течение на специализираната акция нападателят е убит от властите.

Австралийската полиция разглежда вчерашното нападение в предградие на Мелбърн като терористичен акт.

По-рано джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Свързаната с нея информационна агенция Амак обяви, цитирана от Ройтерс, че "Ислямска държава" е извършила нападението, защото Австралия е част от оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката.

Извършителят на атаката уби мъж и взе жена за заложник преди да бъде застрелян от полицията. Трима полицаи получиха леки наранявания, а жената е невредима.

Нападателят бе идентифициран като 29-годишния бежанец от Сомалия Якуб Хайре, предаде Асошиейтед прес, като се позова на австралийската полиция.

Хайре е един от двамата мъже, оправдани от съдебно жури през 2010 г. по обвинения в планиране на самоубийствен атентат в Сидни. Той е излежавал присъди за палеж и съпътствани от насилие престъпления, но е бил освободен предсрочно от затвора през ноември.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че ще говори с щатските ръководители в петък за внасяне на промени в законодателството, за да не бъдат освобождавани предсрочно опасни престъпници като Хайре.

"Има прекалено много случаи на предсрочно освободени условно хора, извършили съпътствани от насилие престъпления от този род", се аргументира Търнбул.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови