Исландия категорично не иска в ЕС

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2014 в 22:41 7117 12

Исландия отмени насрочения референдум за членство в ЕС и по този начин окончателно оттегли кандидатурата си за членство в съюза.

Решението е взето от двете най-големи партии в страната - центристката Прогресивна партия и дясната Партия на независимостта.

Преговорите за членство на Исландия в ЕС стартираха през 2009 г.

През 2013 г. те бяха замразени от правителството, докато не се проведе референдум по въпроса.

По този начин двете партии изпълниха своето предизборно обещание от април 2013 г., което беше за спиране на всякакво по-нататъшно обвързване на страната с ЕС.

Причините за решението на парламента са разногласията с ЕС по време на преговорите за членство.

Камъчето, което обърна колата на преговорите, се оказа ловът и продажбата на риба, които съставляват близо 90% от икономиката на островната държава.

В средата на 2013 г. ЕС наложи забрана за продажба на фарьорска херинга в границите на съюза и заплаши да въведе подобни забрани за скумрия, уловена в Исландия.

Официалната причина според еврокомисаря по рибарството е, че риболовните практики в островната държава застрашават рибните пасажи и дългосрочните рибни ресурси близо до бреговете на континента.

По този начин ЕС обърна по-голямата част от населението на Исландия срещу себе си.

По последни проучвания на социолози над 60% от исландците се против присъединяване на държавата им в Евросъюза.

Исландия е подписала Шенгенското споразумение и е част от Европейската икономическа зона, и според изказвания на представители на управляващите партии на този етап те ще са основните инструменти, чрез които ще се търси интеграция с европейските държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!