Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Искри между Варшава и Киев заради Волинското клане през 1943-1944 година

Красимир Крумов 20 май 2023 в 15:33 7097 0

Паметник, посветен на Волинското клане

Варшава и Киев си повишиха тон в събота, след като говорителят на МВнР на Полша Лукаш Яшина направи коментар, че президентът на Украйна Володимир Зеленски трябва да се извини на поляците за Волиня. Става въпрос за масовото клане от 1943-1944, продължило частично и до 1945 от страна на украински националисти с подкрепата на украинското население, при което са избити между 50-60 и 100 хиляди поляци, а полската историография разглежда убийствата като геноцид.

"Всякакви опити да се наложи на президента на Украйна или на Украйна какво трябва да направим по отношение на общото ни минало, са неприемливи и не на място. Помним историята и призоваваме за уважение и балансираност на изявленията, особено в трудната реалност на човекоубийствената руска агресия", написа в Туитър посланикът на Киев във Варшава Васил Зварич.

Украинският дипломат добави, че „добре известната формула за истинско помирение в украинско-полските отношения, която е възприета от йерарсите на нашите църкви, е: „прощаваме и молим за прошка““. Яшина обаче заяви директно в разговор за портала Onet.pl, че Володимир Зеленски трябва да произнесе думите: „поднасям извинения и моля, молим за прошка“.

„Ние поляците взехме като полска държава отговорността за престъпленията, извършвани от нашата държава срещу украинци. Липсва подобна отговорност от страна на Украйна, макар много неща да са се променили за по-добро“, заяви Яшина.

Във връзка с наближаващите чествания на 80-годишнината от Волинското клане Яшина посочи, че посланикът на Полша в Киев води редица разговори с украинската страна, но за момента не знае нищо за големи събития, планирани за началото на юли.

В целия процес на т. н. Волинско клане загиват до 100 хиляди от общо 1.5 милиона поляци, живеещи в района около Волиня.

Други 300-400 хиляди са принудени да бягат от родните си места. На 11 юли поляците почитат т. н. Кървава неделя – възпоменание за кулминацията на Волинското клане, продължило с различна активност от февруари 1943 до февруари 1945 година. По това време подразделения на Организацията на украинските националисти, начело на която стои Степан Бандера, избива в Източна Галиция и Волиня населението от полски произход. В по-малка степен са жертвите сред местните от руски, еврейски, арменски или чешки произход. Подобно масово избиване на поляци има и през първата половина на 1944 година от страна на Украинската въстаническа армия УПА. Понякога двете престъпления се обединяват от историците в едно.

Полша, наред със Съединените щати е сред най-верните поддръжници на Украйна в борбата й срещу руския агресор, но във Варшава има не подлежащи на компромис очаквания за официална оценка от страна на Киев на Волинското клане и престъпленията, извършени срещу поляци в миналото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews