Ирма отслабна до втора категория

OFFNews 11 септември 2017 в 08:10 2473 0

Ирма отслабна до втора категория

Ураганът "Ирма", който достигна сушата на западните брегове на Флорида, отслабна до втора категория.

Въпреки това той продължава да е изключително опасен. До момента жертвите на природната стихия в щата са 3. Поривите на вятъра достигат 175 км/ч, съобщава БНТ.

"Ирма" е на десетина километра северно от курортния град Нейпълс и се насочва право към северната част на полуострова. Въпреки че части от курортния град са наводнени, все още има питейна вода.

След преминаването на "Ирма" над Маями някои квартали са наводнени, а около 2 и половина милиона домакинства са без ток.

Стихията наводни улици в Маями. В същото време метеоролози съобщиха, че ураганът е "всмукал" океанска вода, което е причина за отдръпване ѝ от бреговете на Маями. 

Около 6,5 милиона души, приблизително една трета от населението на Флорида, получиха нареждане за евакуация. Властите предупредиха, че стихията може да доведе до наводнения, като на места по западното крайбрежие на Флорида нивото на водата може да достигне до 4,6 метра.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че страната полага „безпрецедентни“ усилия, за да помогне на пострадалите от урагана „Ирма“ свои граждани, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Oт изданието напомнят, че ураганът взе живота на седем британци, оставайки още хиляди без дом, когато удари района на британските Вирджински острови в сряда.

Изявлението на Джонсън е във връзка с някои обвинения, че правителството не прави достатъчно за да помогне на пострадалите. Външният министър заяви, че 32 млн. паунда са отделени в с цел възстановяването на района.

В същото време CNN съобщи, че две торнадо са се сблъскали в окръг Бревърд, Флорида. Има унищожени къщи. Според властите, това е доказателство, че евакуираните не трябва все още да се завръщат в домовете си, макар ураганът „Ирма“ да се е отправил на запад.

По-рано бе докладвано за торнадо, развихрило се в южната част на Флорида.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews