Ирански дронове блокираха президента на Германия в скривалище в Корюкивка, говори си час и половина с местните

OFFNews 25 октомври 2022 в 19:33 9994 10

Франк-Валтер Щайнмайер

Снимка Kyiv Post

Германският федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер прекара час и половина в скривалище с жители на Корюкивка

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер се почувства като обикновен украински гражданин, след като ирански дронове камикадзе, излетели от Беларус, го изненадаха на 200 километра от Киев в 12-хилядното градче Корюкивка. Наложи се Щайнмайер да се спусне с местните жители в най-близкото скривалище, където от първа ръка научи как се живее под ежедневен руски обстрел.

Франк-Валтер Щайнмайер, чиято визита в Украйна беше отлагана дълго време, пристигна в страната във вторник за среща с президента Володимир Зеленски. Визитата му включваше преди това посещение на Корюкивка в Черниговска област. В момента, в който руснаците изстреляли поредните дронове от територията на Беларус Щайнмайер бил с кмета на градчето Ратан Ахмедов. При сигнала за въздушна тревога домакинът и гостът му побързали да слязат в близкото скривалище, разказва германската ДПА, допълвайки, че „благодарение на това президентът можа по-добре да научи какво означава за населението войната в страната им“.

В убежището изслушал разказите на местните и нещастията, които са ги сполетели след агресията. „Една от жените със сълзи на очите му разказа за началото на войната на 24 февруари, друга за мъжа си, който е на фронта за да воюва срещу руската армия“, описва ДПА.

„В противовъздушното укритие изкарахме час и половина. Това ни даде особено силно разбиране за условията, в които живеят хората тук. Това беше ситауция, която не можех да изключа, че ще се случи в Украйна по време на посещението си. Хората живеят в такива условия всеки ден – каза Щайнмайер. – Проведените в скривалището разговори бяха огромно преживяване. И смятам, че не само за мен“, добави президентът на Германия.

Според украински източници Русия е изстреляла от беларуска територия 10 бойни дрона иранско производство.

„Половин година, след като Киев отказа да го приеме и седмица след като по съображения за сигурност се провали планът му за пътуване, Франк-Валтер Щайнмайер в крайна сметка пристигна в разкъсваната от война страна. Това е добър знак, който слага черта на няколкомесечните недоразумения и напрежението между Берлин и Киев“ – коментира във вторник „Зюддойче цайтунг“. След като през миналата седмица пътуването на президента се провали от съображения за сигурност заради повишената опасност от руски атаки, германският евродепутат Даниел Каспари коментира в Туитър, че „страхливото отменяне на пътуването на федералния президент в Киев“ е „абсолютен позор за Германия“.

Критиките и обвиненията към президента се появяваха често, но, както отбелязва „Зюддойче цайтунг“ „самият Щайнмайер лично допринесе за това“. „Като министър на външните работи в правителството на Ангела Меркел и шеф на канцеларията на Герхард Шрьодер, Щайнмайер беше съотговорен за отношенията на Германия с Путин, които бяха изпълнени със сериозни грешки. Предупрежденията по отношение на руския президент много често бяха пренебрегвани, определяни като дрънкане на оръжие дори от самия Щайнмайер“, напомня „Зюддойче цайтунг“, добавяйки, че това минало „затруднява изпълнението на възлаганите на федералния президент очаквания“.

В петък Франк Валтер Щайнмайер се очаква да се обърне в Берлин с реч под лозунга за „укрепване на всичко, което ни свързва“. Затова, според публицистите в германската столица федералният президент е искал да стигне до Украйна на всяка цена преди тази реч, защото смята, че благодарение на пътуването до Киев ще бъде по-достоверен. В този смисъл Щайнмайер е тръгнал за Киев и на своя собствена мисия, смята германската преса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5426

10

Бай Пешо от Перни 6

28.10 2022 в 12:53

Това и казвам Джедо, театър е това.

345

8

Джендо Джедев

26.10 2022 в 08:39

Пешко от Перни,

Какъв киев те гони, бе, Пешко? Пише си в статията къде са били. Ама ти нали си чукча-писател, а не читател... :D

"В момента, в който руснаците изстреляли поредните дронове от територията на Беларус Щайнмайер бил с кмета на градчето Ратан Ахмедов. При сигнала за въздушна тревога домакинът и гостът му побързали да слязат в близкото скривалище, разказва германската ДПА, допълвайки, че „благодарение на това президентът можа по-добре да научи какво означава за населението войната в страната им“."

-5426

7

Бай Пешо от Перни 6

26.10 2022 в 07:44

Смешното е, че не е имало руски удари по Киев вчера, но Зеления все пак е устроил театър или ПиАрите на немеца :)) Да изглеждат драматично на снимки.

1220

6

хr4

26.10 2022 в 00:12

Нашия НИКОГА няма да отиде там защото ще се сблъска със собствения си позор!

2099

5

Mateevk

25.10 2022 в 21:05

Нека пофантазираме малко и си представим нашия в тази роля. Според мен щеше да остане сам в бомбоубежището, само като изръси пред хората няколко банални глупости от неговия репертоар.

3767

4

Име на профила

25.10 2022 в 20:40

Не бе, това са били саудитски дронове изстреляни от Украйна. Или най-вероятно самолети на НАТО. И изобщо, май са били руски снаряди, но справедливи. Всъщност, украински ХАЙМАРС. Това изобщо не е бил немския президент, а платен актьор. Такова градче не съществува. А спомняте ли си децата в Донбас? И изобщо, той си го е заслужил.

И т.н.

210

3

Merc

25.10 2022 в 20:20

Тъп , по тъп , най тъп , Путлер, Путлераст !

Колко акъл трябва да емаш , за да пратиш ирански фърчолети по мястото , където е президентът на най мощната европейска икинимика.
Да ,

345

2

Джендо Джедев

25.10 2022 в 20:09

А кремълското психопатче се крие в бункер и без да го нападат с дронове. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!