Иран забрани на жените да стъпват на футболните стадиони

OFFNews 31 март 2022 в 11:55 1055 0

Снимка БТА/АП

Мачът между Иран и Южна Корея от квалификациите в група А на азиатската зона за Световната купа по футбол в Катар през 2022 г., четвъртък, 24 март 2022 г.

Иран забрани на жените достъпа до футболни стадиони преди квалификационния мач ца Световното първенство срещу Ливан във вторник вечерта. Иран го спечели с 2:0 на стадион "Имам Реза" в североизточния град Машхад. Около 2000-те жени, купили билети, останаха извън вратите на стадиона - съобщи агенция ISNA, цитирана от БГНЕС.

Мярката бе разкритикувана, включително от капитана на иранския отбор Алиреза Джаханбахш. „Не мисля, че нещо щеше да се случи, ако жените бяха стадиона“, каза той, цитиран от държавната телевизия IRIB. Губернаторът на Машхад Мохсен Давари се извини на неуспелите да влязат. Главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери нарече случая "неприемлив". „Ако условията позволяват продажбата на билети на жени, то трябва да се намери подходящо място за тях. Случаят е "неприемлив... и показва лошо управление", коментира той.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси инструктира министерството на вътрешните работи да проучи случилото се. 

Ислямската република като цяло забранява на жени да присъстват в публиката на футболни и други спортни срещи още от създаването си през 1979 г. Според духовниците, чиято роля е основна при вземането на тези решения, жените трябва да бъдат "защитени" от мъжката атмосфера и не трябва да гледат полуоблечените спортисти. През януари жените получиха право да присъстват на международен мач - за първи път от почти три години, на квалификация за Световно първенство срещу Ирак.

През септември 2019 г. ФИФА нареди на Иран да разреши на жените достъп до стадионите без ограничения. Директивата на световната футболна централа дойде след смъртта на млада жена, която се самозапали от страх да не бъде пратена в затвора за това, че е присъствала тайно на футболен мач. През 2018 г. тя беше арестувана, след като се е опитала да влезе на футболна среща, преоблечена като момче.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!