Иран показа огромна подземна ракетна база

Военен лидер хвали в тв филм "новата подобрена генерация" ракети, които могат да "избухнат като вулкан от недрата на земята"

OFFNews 15 октомври 2015 в 11:10 10630 19

Иранската национална телевизия разпространи безпрецедентен запис на подземен тунел, пълен с ракети и ракетни установки, за които правителствени лица обявиха, че могат да се използват, "ако враговете направят грешка".

Кадрите бяха излъчени само три дни след тестовете на нови ракети с далечен обсег, които според Съединените щати може да са в разрез с Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

Материалите са публикувани само ден, след като иранският парламент одобри спогодбата относно ядрената програма на страната с шест световни сили, постигната на 14 юли.

Представители на правителството заявиха, че спогодбата няма да се отрази на военните сили на страната и по-специално на ракетната ѝ програма.

Разпространеното видео е вследствие на изказаните притеснения от законодатели в страната, че армията ще бъде отслабена от сделката.

Пълният с ракети и техника тунел е дълъг няколкостотин метра и е с височина около 10 метра.

Бригаден генерал Амир Али Хаджизадех, командир на военно-въздушната дивизия на "Революционната гвардия" в ислямската република, заяви, че съществуват още такива тунели, разпръснати из цялата страна на дълбочина 500 метра под земята.

Той добави, че "базите с ракети с далечен обсег на Иран са разположени и готови за действие под високите планини във всички провинции и градове на страната". Генералът е уверил, че ракетите са готови за изстрелване във всеки един момент, при заповед на "върховният командир" аятолах Али Хаменей.

Изглежда, че изказването на командира е демонстрация на сила в отговор на западните сили и най-вече САЩ, които въпреки ядрената сделка представиха възможни начини на действие срещу Иран, включително изпращането на военни сили при необходимост.

Хаджизадех смята, че тези, които обмислят опции за действие срещу страната му, трябва да са наясно с нейните опции за реакция. Той настоява, че Иран няма да започне война, но "ако враговете ни направят грешка, ракетните бази ще изригнат като вулкан от дъното на земята".

Във вторник по време на тестовете на нова ракета от Техеран може да са нарушили Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, заяви говорителят на Белия дом - Джош Ърнест.

Все пак от американска страна беше заявено, че ракетните тестове няма да засегнат ядреното споразумение, което ще бъде официално изпълнено до края на годината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!