Иран обяви, че е превзел ''свързан с Израел'' кораб в Омурския залив

Израел е в повишена тревога, готови сме да отвърнем, заяви говорителят на израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари

OFFNews 13 април 2024 в 17:23 1790 1

превземане на кораб

Снимка БТА/АП

Кадър от завземането на кораба "Ейриъс"

Иранската държавна информационна агенция ИРНА, цитирана от световните медии, съобщи днес, че Гвардейците на Ислямската революция са завзели във водите на Ормузкия залив контейнеровоза „Еърис“ (Aries), за който твърдят, че е „свързан с Израел“, и са го прехвърлили в ирански териториални води, предаде БТА.

Хеликоптер на специалните сили на Гвардейците е взел на абордаж плаващия под португалски флаг съд, допълни ИРНА, цитирана от Ройтерс.

Асошиейтед прес съобщава, че е видяла видеоклип от превземането на съда. Агенцията припомня, че по-рано за атаката е съобщила британската Служба за морски търговски операции. Според службата атака е била извършена в Оманския залив край пристанище Фуджейра в Обединените арабски емирства.

Международната корабна компания „Зодиак Маритайм“ (Zodiac Maritime), съобщи, че мениджър и търговски оператор на завзетия кораб е Ем Ес Си (MSC).

Правото на собственост върху кораба се държи от „Гортал Шипинг“ (Gortal Shipping Inc.) като финансираща организация, съдът е отдаден дългосрочно под наем на Ем Ес Си. „Гортал Шипинг“ е свързан със „Зодиак Маритайм“, съобщиха от компанията, която е частично собственост на израелския бизнесмен Еял Офер.

Говорителят на израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари заяви, че Иран ще понесе последици, ако ескалира още повече регионалното напрежение. „Израел е в повишена тревога. Засилихме готовността си да защитим Израел от нова иранска агресия. Готови сме и да отвърнем“, заяви той.

Техеран извършва пиратство и трябва да бъде подложен на санкции заради това, заяви днес израелският външен министър Израел Кац, след като бойци от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция завзеха свързан с Израел товарен кораб в Ормузкия пролив, съобщи Ройтерс.

„Режимът на аятолах Хаменей е престъпен режим, който подкрепя престъпленията на „Хамас“ и сега извършва пиратска операция в нарушение на международното право“, заяви Кац. „Призовавам Европейския съюз и свободния свят незабавно да обявят Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация и още сега да наложат санкции срещу Иран“, допълни той.

Междувременно компанията оператор на контейнеровоза потвърди, че Иран е го е превзел и заяви, че работи "със съответните органи" за безопасното му връщане и за осигуряването на безопасността на 25-членния му екипаж.

Телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на неназовани източници, съобщи, че на борда на товарния кораб е имало 20 филипинци и той е пътувал към Индия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

14.04 2024 в 08:27

Е, ама то е безкрайно сложно да превземеш цивилен кораб с военни прийоми... Да се чуди човек, как е възможно да си толкова нагъл... Проклет ислям.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки