Иран готов да предоставя на Русия нови военни бази

OFFNews 22 август 2016 в 12:58 3943 2

Снимка AP

Иран изрази готовност да предоставя на Русия нови военни бази. 

Това съобщи военният министър на страната Хосейн Дехган, цитиран от "Взгляд".

Той подчерта, че Иран е предоставил авиобазата в Хамадан по молба на сирийското правителство "в рамките на взаимното сътрудничество и борбата срещу тероризма“, но Техеран е готов да разгледа варианта да преоставя на Русия при нужда и други военни бази.

От думите му стана ясно, че в момента няма конкретни планове за това, но има готовност такива да бъдат обсъдени при необходимост. 

"Очевидно е, че руските самолети са в Иран не за забава. Те ще долитат, когато е необходимо да презареждат“, подчерта министърът, като допълни, че руските самолети ще могат да използват базата в Хамадан колкото е необходимо. 

Военната база е използвана от Русия и преди. Там обаче са осъществявани само промеждутъчни кацания и оттам не са нанасяни въздушни удари. 

В същото време САЩ изразиха притеснение от това, че Русия използва иранската военна база. Оттам се усъмниха и в законността на Русия да използва базата от гледна точка на резолюцията на Съвета за безопасност на ООН, която забранява на Иран да предоставя базата за бойни самолети без разрешението на ООН.

От руска страна обаче обявиха, че в този случай се действа по изрична молба на Сирия и Иран се е съгласил на подобно сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!