Иран екзекутира 4-ма души, обвинени в шпионаж за Израел

OFFNews 04 декември 2022 в 18:48 1935 0

Карта на Иран

Снимка АП

Карта на Иран

Иранските власти екзекутираха четирима души по обвинение в шпионаж за Израел. Иран твърди, че те са работили за израелската разузнавателна агенция „Мосад“ - съобщи държавната информационна агенция IRNA. Други трима са осъдени на затвор от 5 до 10 години.

IRNA съобщи, че мощната Революционна гвардия на страната е обявила арестите на мрежа от хора, свързани с израелската агенция. В съобщението се казва, че членовете на групата са имали криминални досиета и са се опитвали да застрашат сигурността на страната.

Израел и Иран са заклети регионални врагове и Иран понякога обявява задържането на хора, които според него шпионират за чужди държави, включително САЩ и Израел. Техеран не признава Държавата Израел и подкрепя антиизраелски въоръжени групировки в региона като „Хизбула“ и „Хамас“.

Според съобщението хората са обирали и унищожавали частна и обществена собственост, отвличали и разпитвали хора. Твърди се още, че предполагаемите шпиони са били въоръжени и са получавали заплати от „Мосад“ под формата на криптовалута, пише АП.

Иранските власти не са предоставили доказателства за нито едно от предполагаемите престъпления.

Екзекутираните са осъдени на смърт през юни по обвинение в "сътрудничество с Израел в областта на разузнаването".

По данни на „Амнести Интернешънъл“ през 2021 г. в Иран са екзекутирани най-малко 314 души, което е повече от половината от общия брой държавни екзекуции, регистрирани в Близкия изток през тази година.

Иран и Израел отдавна се обвиняват взаимно в шпионаж. Израел разглежда Иран като най-голямата си заплаха и многократно е заплашвал да предприеме военни действия, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Иран отрича да търси такива оръжия и обещава суров отговор на всяка израелска агресия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!