Иран е пратил на Русия нови дронове с голям обсег

OFFNews 13 февруари 2023 в 15:15 8239 6

дрон

Снимка АФП

Макет на дрона "Шахед-129" в Техеран.

Миналата година Техеран е изпратил в Русия партида бойни дронове с голям обсег с помощта на кораби и самолети на иранската държавна авиокомпания, съобщава "Гардиън", като се позовава на свои източници в Иран.

Според вестника не става дума за дроновете камикадзе "Шахед", които Русия използва за атаки срещу украинската критична инфраструктура, а за по-усъвършенствани безпилотни самолети, позволяващи нанасяне на ракетни удари на далечни разстояния.

В публикацията се казва, че през ноември 2022 г. делегация от 10 руски офицери и инженери е посетила Техеран, където са им били показани всички възможности на иранските военни технологии. Руснаците са се спрели на шест безпилотника Mojaher-6 с обсег около 200 км и които могат да носят по две ракети под всяко крило.

Проявяват интерес и към безпилотните самолети "Шахед-191" и "Шахед-129" за удари по наземни цели. За разлика от безпилотниците камикадзе тези машини се връщат в базата след удара.

Междувременно Иран е изпратил в Москва екип от 54 инженери, които да помогнат на руските военни да работят с дроновете.

"Русия може би иска по-усъвършенствани дронове, които могат да се сравняват с турските "Байрактар-TB2", тъй като Украйна все по-успешно се бори с по-малки самолети камикадзе, които трябва да летят на малка височина, преди да нанесат удар", пише изданието.

Според източниците на "Гардиън" изпратените за Русия дронове са произведени в завод в град Исфахан, който наскоро беше засегнат от въздушни удари. По съобщения в американските медии зад нападението стои Израел, чийто основен мотив са опасенията за собствената му сигурност.

На 20 ноември срещу Украйна е била изпратена партида безпилотни самолети, доставени на Русия. Москва е очаквала да получи повече от тях, но заводът в Исфахан е бил силно повреден след ударите.

Дроновете Mojacher-6 могат да останат във въздуха в продължение на шест часа и се захранват с електричество. Те носят 40-килограмови бомби и са оборудвани с прецизна система за насочване. "Шахед-129" може да носи 60 кг експлозиви, но остава във въздуха не повече от четири часа, а времето за полет на "Шахед-191" е пет часа и може да носи 70 кг бомби. И двата дрона са оборудвани с модифицирани двигатели, първоначално произведени в Германия.

Според "Гардиън" Русия е особено заинтересована от способността на иранските безпилотни летателни апарати да работят при наличието на системи за електронна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1169

6

Боли ме шнура

13.02 2023 в 20:28

Нормално е да купиш нещо което не можеш да направиш от някой по развит технически, в случая от иранските козоеби.

1067

4

StinkingSonOf

13.02 2023 в 17:01

Да не пропушат пак цигари на забранени места тези иранци.

345

3

Джендо Джедев

13.02 2023 в 16:48

Рашнята опря до козолюбците за модерни оръжия... Хахахахахаха! Ега ти падението! :D

-1650

2

ob1

13.02 2023 в 16:18

Същите, миличък, само че не е баш изгоряла... направиха им намек, но като не разбират вторият намек ще е натвърдек :)
А с твоята могилизация как върви?

-1650

1

ob1

13.02 2023 в 15:28

Израел пак ще изпита опасения за безопасността си, пък събитията показват, че след опасенията има разни гърмежи в Иран...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика