Иран арестува 12 активисти заради дискусии в интернет

ОFFNews 12 април 2017 в 19:10 2513 1

12 активисти от най-голямата социална мрежа на Иран - "Телеграм" са арестувани и обвинени през последните седмици за разпространяване на информации, застрашаващи националната сигурност, и "сквернословно" съдържание, съобщи представител на правосъдието, цитиран от Франс прес и БТА.

Задържаните са инициирали обществени дискусии, но които е било обсъждано правителството, а също така и идеи за реформи.

Властите не са разкрили никаква информация на задържаните относно ареста им, не са им били повдигани обвинения в официално открито съдебно заседание.

Местна медия твърди, че "Телеграм" е бил със спрян достъп след арестите. 

Според иранските медии десетина журналисти и оператори на социални мрежи, по-конкретно на Телеграм, са били задържани през март.

"Прокуратурата постанови задържането на тези лица съобразно закона. Част от тях са в затвора", заяви говорител на правосъдното министерство.

В понеделник президентът Хасан Рохани разкритикува арестите, като заяви на пресконференция, че според министерството на разузнаването тези хора не са извършили нищо опасно.

Редица депутати реформатори също се обявиха против арестите, извършени два месеца преди президентските избори на 19 май.

Телеграм, която има над 20 милиона потребители в Иран, се наложи като форум за културни и политически обсъждания в страната, където Фейсбук и Туитър са забранени.

Властите се опитват да контролират услугата и изискват мрежите с над 5 хиляди абонати да се регистрират пред властите.

Представител на органа, който следи за евентуални нарушения в социалните мрежи и е към бюрото на главния прокурор, заяви, че новите правила ще бъдат публикувани преди президентските избори и че правосъдието ще взема мерки срещу "всяка обида и клевета" в Телеграм. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!