Иракският премиер обяви победа срещу "Ислямска държава" в Мосул

OFFNews 09 юли 2017 в 23:56 4985 1

Снимка VOA

Иракският премиер Хайдер ал Абади отиде днес в Мосул, за да обяви победа срещу групировката "Ислямска държава" във втория по големина град в страната.

Боевете срещу джихадистите обаче продължават по места, предаде Асошиейтед прес.

"Ислямска държава" все още контролира по-малко от една квадратна миля в опустошения Мосул. Групировката използва човешки щитове, атентатори самоубийци и снайперисти, след като нейните бойци, останали в града, обещаха да се бият до смърт.

Отделни огнища на съпротива има в части от квартал в историческата част на Мосул близо до река Тигър.

"Главнокомандващият на въоръжените сили (премиерът) пристигна в освободения град Мосул и поздрави героичните бойци и иракския народ с великата победа", съобщи правителствената пресслужба в комюнике.

Кампанията за прогонване на ИД от Мосул започна през октомври миналата година, след като над три години той бе в ръцете на джихадистите.

Еврокомисията: Това е решаващ етап в борбата срещу тероризма

Прекратяването на окупацията на Мосул е "решаващ етап" в борбата срещу тероризма, обяви днес Европейската комисия.

Отвоюването на Мосул от "Ислямска държава" бележи решаващ етап в кампанията за елиминирането на терористичния контрол в някои зони на Ирак и за освобождаването на народа му, отбелязаха върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис.

Двамата отдават почит на "смелостта на народа на Ирак, правителството на страната и въоръжените й сили, както и на жертвите, дадени от военни и цивилни, за постигането на победата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!