Интервю с Шон Пен е довело до залавянето на Ел Чапо

OFFNews 10 януари 2016 в 09:02 15514 2

Снимка Архив

Интервю на актьора Шон Пен с избягалия от затвора Хоакин Гусман Лоера, по прякор Ел Чапо (Дребосъка), е довело до залавянето на Ел Чапо - най-издирваният наркобарон в света, съобщи агенция Reuters.

Ел Чапо беше заловен в северозападната част на Мексико в петък и върнат в затвора "Алтиплано", от който избяга през юли, през прокопан директно от килията му тунел с дължина 1 миля.

Мексиканските власти получили информация за срещата на наркобоса с холивудския актьор Шон Пен и мексиканска актриса, проведена миналия октомври и започват да следят движението на актьора. Така открили ранчото, в което се укрива Ел Чапо. Гусман успял да избяга при престрелка, но откриването на ранчото било пробивът, довел до залавянето му.

В статия, публикувана в сп. Rolling Stone, в събота Шон Пен споделя, че Ел Чапо проявява интерес към заснемането на филм за живота му, след като е бил затрупан с предложения от американски филмови студия през 2014 г. Наркобосът се е свързал с редица актьори и продуценти, които дават насока на властите. Това напомня на изказването на мексикански прокурор, който в петък заяви, че копнежът на Ел Чапо към малкия екран е помогнал той да бъде заловен.

Пред Шон Пен той е споделил, че е изпратил инженери в Германия, които да се научат, как да избегнат проблемите, съпътстващи прокопаването на тунела под затвора.

Ел Чапо беше лидер на един от най-големите наркокартели в света - "Синалоа", който е внасял наркотици в САЩ. След ликвидирането на Осама бин Ладен той е определян като най-опасния престъпник на земята. 

Ел Чапо беше заловен през 2014 г. след 13-годишно издирване, след като през 2001 г. избяга от затвора, където бил от 1993 г. и е излежавал 20-годишна присъда. Той подкупил служители на затвора. За бягството му помогнали 80 души.

През юли 2015 г. Ел Чапо също избяга от най-строго охранявания мексикански затвор въпреки мониторинговата гривна, която е носел, и въпреки камерите, чрез които килията му е била наблюдавана денонощно. Тогава властите в страната обявиха награда от 3.8 млн. долара за всякаква информация свързана с местонахождението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!