Интерпол разби група за измама с конско месо

OFFNews 16 юли 2017 в 12:47 5089 0

Интерпол разби група за измама с конско месо

Снимка Интерпол

Европол разби организирана престъпна група, търгувала с конско месо.

Дейността на групата е засечена за първи път, когато през 2013 година властите в Ирландия засекли в бургери с говеждо съдържание и на конско месо. Тогава изследванията засекли и противовъзпалителното лекарство фенилбутазон. В хода на разследването са проверени месопреработвателни фирми и заведения за бързо хранене, като в крайна сметка властите попаднали на следите на холандски гражданин, чието име било замесено в търговията с конско месо.

През 2016 година е засечена измама, при която на пазара се предлагало месо от коне при "в лоша форма, твърде стари или просто означени като "неподходящи за консумация". Те били доставени от Португалия и от няколко места в северна Испания, като са умъртвени в две различни кланици. Месото им е преработено и оттам изпратено до Белгия, която е един от най-големите износители на конско месо в Европейския съюз. Престъпната група е подменяма идентификацията на животните, като променяла микрочиповете и документацията им. 

Основният заподозрян по случая бил холандски бизнесмен, който преди това бил разследван по случай с бургери от говеждо месо, съдържащо и конско месо. Той обаче поставил свой заместник да движи дейността по престъпната схема. Разследващите смятат, че част от арестуваните в Испания, са участвали и в двете престъпни дейности. 

От някои от арестуваните са конфискувани пет скъпи луксозни лимузини, блокирани са банкови сметки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!