Интерпол отказа да екстрадира в Русия журналиста Александър Невзоров

OFFNews 05 декември 2022 в 21:41 3632 3

Александър Невзоров
Александр Невзоров

Интерпол отказа да есктрадира в Руската федерация журналистите Александър Невзоров, Александър Солдатов, бившия полицай Олег Кашинцев и блогърката Вероника Белоцерковска, срещу които в Русия тече наказателно производство по члена за "фейковете" за руската армия (чл. 207.3 от НК на РФ). За това се съобщава в писма на МВР и Генералната прокуратура на РФ, публикувани от изданието "Агентура".

В кореспонденцията се съобщава, че Интерпол смята преследването по този член от НК политическо и на това основание забранява използването на каналите на организацията за процесуални действия.

Отбелязва се също така, че в наказателното законодателство на страни, в които по версията на Русия се намират преследваните - Финландия, Швейцария, Черна гора, Франция и Нидерландия, няма аналогични текстове в законодателството.

Текстът за "фейковете" за руските Въоръжени сили се появи в Наказателния кодекс на Русия малко след началото на руското нахлуване в Украйна. Максималното наказание по този член е 15 години затвор.

Точно по "фейковия" 207.3 в понеделник в Мещанския съд в Москва започна гледането на делото срещу опозиционния политик Иля Яшин, за когото прокуратурата поиска 9 години затвор за разпространение на фалшиви новини за руската армия, мотивирано от политическа ненавист и 4 години забрана за ползване на интернет в периода след излежаването на присъдата. Последната си дума Яшин превърна в обвинителен акт срещу руския президент Владимир Путин и тоталитарния режим в Русия:


"Владимир Владимирович!

Гледайки последиците от тази чудовищна война, вие, навярно, вече сам разбирате каква тежка грешка сте извършил на 24 февруари. Нашата армия не я посрещат с цветя. Нас ни наричат убийци и окупатори. С вашето име сега трайно се асоциират думите "смърт" и "разрушения".

"Вие донесохте страшна беда на украинския народ, който, навярно, никога няма да в ипрости. Ала вие водите война не само с украинците, но и със собствените си съотечественици"!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

06.12 2022 в 14:51

Офффф, г-н БотоксП. искрено ме разсмя! Путлер и обкръжението заслужават не подигравки, а същинска гавра, минаваща всякакви граници...

345

2

Джендо Джедев

06.12 2022 в 07:22

То оставаше и да ги екстрадират в тая фашистка кочина...

1236

1

БотоксПутю

06.12 2022 в 04:31

Нервезоров е като боздугана на Иья Муромец в разплякания дир.ик на Ботокс Императора.