Инцидент край о-в Самос. Турция е подложила на тормоз лодка на гръцката брегова охрана при спасителна акция

OFFNews 01 ноември 2022 в 19:12 4429 0

Снимка The TOC

Италиански граничари от Фронтекс са записали инцидента

Гръцката брегова охрана съобщи, че нейна лодка е била подложен на тормоз от лодка на турската брегова охрана в гръцки води южно от остров Самос, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Твърди се, че случилото се е записано на видео от италианска лодка на граничната агенция на ЕС Фронтекс.

Инцидентът е станал по време на операция по търсене и спасяване, след като гумена лодка, превозвала, както се предполага, до 14 мигранти, се е преобърнала на 3,8 морски мили южно от Самос.

До момента са спасени трима мъже и една жена, които са казали на гръцката брегова охрана, че на борда на лодката е имало още десет души.

След намирането на труп в гръцки води, товарен кораб под чужд флаг, участващ в спасителната мисия, се е обадил на турската лодка да дойде и да го вземе.

Според гръцките власти турската лодка е навлязла в гръцки води и е извършила опасни маневри, когато е била приближена от лодката на гръцката брегова охрана. Съобщава се също, че турският съд се е опитал да повреди гръцката лодка и дори е показал оръжието си.

Днес следобед издирването на изчезналите мигранти продължи, съобщава гръцката агенция АНА-МПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews