Институтът за войната: Украйна е разбила елитни руски части при пробиви в Херсонска област и Лиман

OFFNews 04 октомври 2022 в 08:29 15210 8

ВСУ са разбили части от

Снимка ОПК

ВСУ са разбили части от "парадите на Червения площад", смятани за елитни бойни подразделения, предназначени за военни действия срещу НАТО и Украйна.

Украинската армия е разбила елитни руски подразделения при пробив в Херсонска област на 2 и 3 октомври, съобщава в последния си доклад за бойната картина в Украйна базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW). Според петима анализатори, изготвили доклада, през последните 48 часа ВСУ са продължили със значителните успехи в района на Лиман и в Херсонска област.

Геолокализирани кадри потвърждават руските твърдения от понеделник, за „нахлуване на Украйна“ на територията на т. н. Луганска народна република, според ISW украинците са пробили границата на Луганска област в посока Кремина. Украинските успехи в северната част на Херсонска област и на Лиманския фронт са в голяма степен срещу подразделения на рускат армия, считани за едни от водещите или елитните конвенционални бойни сили на Русия преди войната. Има донесения, че части от 144-та моторизирана стрелкова дивизия на 20-та комбинирана оръжейна армия са се изтеглили от Лиман към тиловите позиции близо до Кремина преди 2 октомври, западни източници съобщават, че руснаците са се изтеглили на безопасни позиции на 140 километра от Лиман.

Руски източници съобщиха по-рано, че части от руските въздушнодесантни сили (ВДВ), в частност 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия действат в Херсонска област. И 144-та мотострелкова дивизия, и 76-та гвардейска десантно-щурмова дивизия преди войната бяха възхвалявани като едни от най-елитните сили на Русия и очевидните им неуспехи да задържат територия срещу големи украински контраофанзивни действия потвърждава предишната оценка на ISW, че дори най-елитните руски военните сили все повече деградират с продължаването на войната. Това явление беше видимо и при разпадането на 4-та танкова дивизия от 1-ва гвардейска танкова армия по-рано в контранастъплението край Харков.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин продължава да търси изкупителна жертва за пораженията на фронта. Руският канал РБК, позовавайки се на близки до властите източници, съобщи на 3 октомври, че генерал-лейтенант Роман Бердников е заменил генерал-полковник Александър Журавльов като командир на Западния военен окръг (ЗВО). Досега, се оказва, че руските сили през последните няколко месеца в Харковска област са били без ясен командир, а самият Журавльов не е забелязван от известно време. Путин смени двама командири на западната военна групировка за две седмици. Кадровите промени на командни длъжности се оценяват и като възможен опит за предпазване на генерал-полковник Александър Лапин, командир на Централния военен окръг, който беше обвинен директно от чеченския лидер Рамзан Кадиров за разгрома при Лиман.

В сряда руската Държавна Дума одобри незаконните договори за присъединяване на окупираните територии към Русия, но в същото време официални лица в Москва твърдят, че трябва да остане граничният контрол между „новите територии“ и Руската федерация. Със сигурност е запазена границата между окупирания Крим и окупирания Херсон, а руските власти продължават филтрационните действия по отношение на жителите на Херсонска област, които пътуват към Крим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

8

Merc

04.10 2022 в 18:39

Украина попросила США передать ей ракеты дальнего радиуса действия ATACMS с условием, что она будет согласовывать с Вашингтоном цели, по которым из этого оружия будут наноситься удары, сообщает CNN

2073

7

Johnny B Goode

04.10 2022 в 16:25

Само бай Пешо от Перник никога нищо няма да разбере.

1023

6

Niko2022

04.10 2022 в 15:55

Руските сволачи отиват от зле към по-зле. Жужи ще трябва да ескалира, което ще доведе до преосмисляне на позицията на НАТО. Вече на всички е ясно, че колкото по-бързо бъде спряна сганта, толкова по-малко жертви. Забравените уроци от СВ2 относно меката политика към Хитлер започнаха да изплуват в съзнанието на тези, които считаха, че светът ще бъде неизменно по-добър. Джюджето няма избор и ще предизвика директната намеса на НАТО

-5489

5

Скоро те а и тролчетата, ще разберат нагледно разликата между СВО и война. Дори Елон Мъск тези дни се опита да ги предупреди безумците.

-529

4

6екеr4о

04.10 2022 в 14:25

Наистина е гадно човек да се радва на такива новини, щото мрат войничета, млади момчета, но съвсем искрено: Слава на Украйна!

1160

3

bursuk

04.10 2022 в 10:02

Обкръжените 5000 кой в чувал кой в плен...те си го казаха Украйнчетата

345

2

Джендо Джедев

04.10 2022 в 09:56

На Пу скоро ще му се наложи да отпише и Херсон от Рашка... :D

1065

1

Moholovka

04.10 2022 в 09:34

Какво стана с обкръжените 5000? Плениха ли ги, избиха ли ги, оставиха ги да се изтеглят ли?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика