Индонезия планира да си смени столицата

OFFNews 30 април 2019 в 15:31 3631 1

Снимка Jakarta Globe

Президентът на Индонезия Джоко Видодо планира да премести столицата на държавата далеч от Джакарта, извън пренаселения главен остров Ява, предава Си Ен Ен.

Все още правителството не е решило кое ще бъде мястото.

Администрацията разглежда източната част на архипелага като дестинация за новата столица. Подобен ход обаче може да отнеме до 10 години, предава Ройтерс, цитирайки министъра на националното развитие и планиране на Индонезия Бамбанг Броджонегоро.

Джакарта е дом на повече от 10 милиона души според ООН, а с околностите ѝ населението достига приблизително 30 милиона.

Като основни причини за местенето на столицата се посочват претовареният трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша. Това е един от най-бързо потъващите градове в света, според Световния икономически форум.

Според Броджонегоро правителството ще се нуждае от 23-33 млрд. долара за преместване на столицата, изграждане на нова инфраструктура и релокация на държавните служители от Джакарта, предадава Си Ен Ен.

Той добавя, че пътните задръствания причиняват загуби за около 7 милиарда долара годишно.

Около 60 процента от 260 милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите дейности са съсредоточени именно там и не са равномерно разпределени в цялата страна.

По-рано тази година държавната агенция Антара съобщи, че един от кандидатите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews