Индонезия мести столицата си в джунглата на о. Борнео

Преместването ще погълне над 32 млрд. долара и първите чиновници ще влязат в новите си офиси най-рано през 2024 г.

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2022 в 11:19 2063 1

Индонезийският парламент прие законопроект за преместване на столицата от Джакарта в гориста област на остров Борнео, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението на депутатите открива пътя към изграждането на новия град.

Законът бе одобрен от повечето политически сили, несъгласие изрази единствено малката Партия на справедливостта и просперитета.

Министърът на планирането на националното развитие Сухарсо Моноарфа обяви вчера, че новата столица ще бъде построена в провинция Източен Калимантан и ще се казва Нусантара. Това е старо име на Малайския архипелаг, който включва Индонезия, Бруней, Малайзия, Сингапур и южните части на Филипините.

През 2019 г. индонезийският президент Джоко Видодо обяви планове за изграждането на изцяло нова столица в джунглите на Борнео, която да бъде равноотдалечена от градовете Баликпапан и Самаринда. Според него Джакарта вече не е надежден административен център заради наводненията, постоянните задръствания по улиците и лошото качество на въздуха.

Преместването ще погълне повече от 32 млрд. долара. Ако всичко върви по план, първите длъжностни лица ще могат да се преместят в новите си офиси най-рано през 2024 г., когато изтича вторият и последен мандат на Джоко.

Двайсет процента от площта на Джакарта се намира под морското равнище и според изчисленията на Технологичния институт в Бандунг този процент ще се удвои до 2050 г. Постепенното потъване на града отчасти се дължи на безконтролното пресушаване на подземните води и свързаното с това понижаване на равнището им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови