„Индипендънт”: Само 11 страни наистина живеят в мир

OFFNews Последна промяна на 15 август 2014 в 11:45 13603 6

Тазгодишният доклад за глобалния индекс на мира показва, че от 162 изследвани държави само за 11 може да се каже, че наистина живеят мирно и не участват в конфликти, съобщава британският вестник "Индипендънт".

Данните показват, че светът като цяло става все по-неспокоен с всяка изминала година от 2007 г. насам, което рязко прекъсва тенденция за налагане на глобален мир, която бе установена след края на Втората световна война.

Докладът е изготвен от Института за икономика и мир и в него се включват най-различни критерии, които определят степента на спокойствие в дадена страна. Например дали има вътрешни или външни конфликти, дали на хората в страната е позволено да имат оръжие, каква част от населението е в затвора, терористичната активност, дали има ядрени оръжия и други.

Така Великобритания, която изглежда мирна страна, но всъщност поддържа войски в Афганистан се нарежда едва на 47-мо място в общата класация.

Северна Корея, която не участва във военни действия, пък е още по-надолу в класацията, защото има вътрешно напрежение.

Страните, които са в зоната с нисък риск по всички критерии са едва 11 и са: Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсвана, Коста Рика, Виетнам, Панама и Бразилия.

От тях обаче в Бразилия и Коста Рика достъпът на граждани до леки оръжия е по-голям, както и за протести, придружени с насилие.

Швейцария от своя страна не участва във външни конфликти и има много малък риск от вътрешни проблеми, но общият й индекс на мира спада заради относително големия оръжеен износ.

В обобщената класация страната ни се нарежда на 31-во място, изпреварвайки държави като Великобритания, Франция, Италия и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 14:20

Къде ви е източника? Искам да видя доклада в подробности.

15.08 2014 в 21:58

Оооо, Шит Лорда се бил появил, май са го пуснали в домашна отпуска.

Как е Шитка, нещо не ти се разбира мисълта? То такава и без това няма де.

Аре пийс, гепи файв от стария "Професор Балкански", хахаха...

15.08 2014 в 21:44

Дребнобританците участват по задължение във всички войни на пиндосите - Ирак, Югославия, Афганистан и др. Това е една от най-агресивните милитаристични нации, неподвижно закотвен край бреговете на Европа самолетоносач на ФАЩ.

А в Северна Корея няма никакво такова измислено от западняшката гьобелсова пропаганда "вътрешно напрежение".

Изобщо пропагандната машина на Четвъртия хилядолетен Райх работи с пълна сила, както беше и в Третия.

15.08 2014 в 14:08

Япония има два териториални диспута - единия с Русия за Курилските острови, другия с Китай за островите Сенкако в Южнокитайско море. Не знам как това ги прави една от 11-те държави с истински мир.

15.08 2014 в 12:54

Според Глобалния индекс на глупостта тази година цялата природна и придобита глупост е събрана в Белия дом и медиите, които го обслужват.

15.08 2014 в 12:30

усмивки от старите постове:
Сит Лорд 11:27 20 яну 2014
така наречените хохли доста свиха сърмите на милиционерите.
надявам се да ги наврат в кучи гъз и накрая да се докопат до янукович. кадафи и чаушеску са доста реална вероятност за стария московски пес янукович
KOREKTOR 13:31 20 яну 2014
До 05 Сит Лорд
Мечтите засега поне са без пари.

признавам си дадох грешна прогноза. мислех, че украинците ще разчекнат публично Янукович с два КАМАЗ-а на майдана но той успя да избяга. Но ми грее сърцето, че прогнозите на балкански, поля, коректора и потника се сгромолясват с гръм и трясък.

ето и от змийчето по повод на майдана:
zmi4ee 11:55 21 яну 2014
До Сит Лорд , Bastor ще направя едно предположение скоро лумпените прилагащи насилие ще бъдат наказани , да не ривете тогава колко недемократично било . Който сее ветрове , ще жъне бури .

което по някакъв начин си е вярно само дето беше объркал малко битата страна.

статистически размишления от балкански:
Професор Балкански 19:47 21 яну 2014
От 3 000 000 млн. население в Киев били протестирали само 100 000 хиляди. Еми това капка в морето бе...
Балкански какво мислиш сега по въпроса за капките в морето?