„Индипендънт”: Само 11 страни наистина живеят в мир

OFFNews 15 август 2014 в 11:45 14071 6

Тазгодишният доклад за глобалния индекс на мира показва, че от 162 изследвани държави само за 11 може да се каже, че наистина живеят мирно и не участват в конфликти, съобщава британският вестник "Индипендънт".

Данните показват, че светът като цяло става все по-неспокоен с всяка изминала година от 2007 г. насам, което рязко прекъсва тенденция за налагане на глобален мир, която бе установена след края на Втората световна война.

Докладът е изготвен от Института за икономика и мир и в него се включват най-различни критерии, които определят степента на спокойствие в дадена страна. Например дали има вътрешни или външни конфликти, дали на хората в страната е позволено да имат оръжие, каква част от населението е в затвора, терористичната активност, дали има ядрени оръжия и други.

Така Великобритания, която изглежда мирна страна, но всъщност поддържа войски в Афганистан се нарежда едва на 47-мо място в общата класация.

Северна Корея, която не участва във военни действия, пък е още по-надолу в класацията, защото има вътрешно напрежение.

Страните, които са в зоната с нисък риск по всички критерии са едва 11 и са: Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсвана, Коста Рика, Виетнам, Панама и Бразилия.

От тях обаче в Бразилия и Коста Рика достъпът на граждани до леки оръжия е по-голям, както и за протести, придружени с насилие.

Швейцария от своя страна не участва във външни конфликти и има много малък риск от вътрешни проблеми, но общият й индекс на мира спада заради относително големия оръжеен износ.

В обобщената класация страната ни се нарежда на 31-во място, изпреварвайки държави като Великобритания, Франция, Италия и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки