Индийският милиардер Сайръс Мистри умря в катастрофа

OFFNews 05 септември 2022 в 10:13 4355 0

Сайръс Мистри на годишното общо събрание на акционерите на Tata Consultancy Services (TCS) в Мумбай, Индия, 27 юни 2014 г.

Снимка БТА/АП

Сайръс Мистри на годишното общо събрание на акционерите на Tata Consultancy Services (TCS) в Мумбай, Индия, 27 юни 2014 г.

Индийският милиардер от ирландски произход Сайръс Мистри умря в автомобилна катастрофа в неделя.

Мистри е бившият председател на най-големия конгломерат в страната – Тата.

Министър-председателят на страната определи случилото се като „голяма загуба“ за света на бизнеса.

Сайръс Мистри е пътувал за Мумбай. В катастрофата е загинал още един човек. Двама пътници са били ранени, съобщи полицията в западния индийски щат Махараштра, цитирана от Би Би Си.

Мистри (54 г.) беше отстранен от поста председател на Tata през 2016 г. след критики към работата му. Замени го Ратан Тата - човекът, когото самият Мисти беше заменил 4 г. по-рано. Превратът в борда на директорите беше забулен в мистерия и предизвика продължителна съдебна битка, в която най-висшият съд на Индия в крайна сметка се произнесе в полза на Тата.

Компанията работи в повече от 100 държави, предлагайки различни продукти, включително сол, стомана и софтуер, и има приходи от 130 млрд. долара през миналата година. "Тата" обединява 114 компании в 8 различни сектора, вкл. автомобилостроене, стоманопроизводството, електрониката, информационни технологии, енергетика и други. Това е най-голямата частна групировка в Индия и според сп. Financial Times, една от най-уважаваните компании в света. През 2008 г. американският концерн Форд и Тата сключват договор за продажбата на марките "Ягуар" и "Ленд Роувър". Сделката възлиза на около 2,3 млрд. долара. Двата знаменити английски бранда стават индийски.

Мистри и неговите спътници са пътували с автомобил Mercedes през района Палгар в Махараштра, когато е станал инцидентът в неделя следобед, съобщиха от полицията. Твърди се, че автомобилът се е блъснал в преграда на пътя, докато е преминавал по мост над река, а Мистри е починал на място.

Тече разследване.

Катастрофата насочи вниманието към големия брой пътни произшествия в страната. Според правителствени данни през 2021 г. те са отнели живота на 150 000 души - средно по 18 на час.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!