Индия изстреля първата си мисия до Слънцето

OFFNews 02 септември 2023 в 12:34 2583 1

Aditya-L1

Снимка Индийска космическа агенция

Изстрелването на Aditya-L1

Индия стартира първата си мисия за наблюдение на Слънцето - само дни след като страната влезе в историята като първата, кацнала близо до южния полюс на Луната.

Апаратът Aditya-L1 излетя от стартовата площадка на о-в Шрихарикота в събота в 11:50 ч. индийско време (9:50 българско).

Той ще измине 1,5 милиона км от Земята - 1% от разстоянието Земя-Слънце.

Индийската космическа агенция съобщава, че пътуването ще отнеме четири месеца.

Първата космическа мисия на Индия за изследване на най-големия обект в слънчевата система е кръстена на Сурия - индуисткия бог на Слънцето, известен също като Адитя. L1 означава точка 1 на Лагранж - точното място между Слънцето и Земята, към което се насочва индийският космически кораб.

Според Европейската космическа агенция, точката на Лагранж е място, където гравитационните сили на два големи обекта - като Слънцето и Земята - се компенсират взаимно, позволявайки на космически кораб да "виси".

След като Aditya-L1 достигне това място, ще може да обикаля около Слънцето със същата скорост като Земята. Това също означава, че сателитът ще изисква много малко гориво, за да работи.

В събота сутринта няколко хиляди души се събраха близо до мястото на изстрелването, за да наблюдават историческия момент.

Изстрелването беше излъчено на живо по националната телевизия, където коментаторите го определиха като "великолепно". Учени заявиха, че изстрелването е било успешно и "работата му е нормална".

След един час и четири минути полет индийската космическа агенция обяви, че мисията е "успешна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

03.09 2023 в 13:02

Сред руските научни среди се говори, че след краха на Луна 25, Путин е разпоредил кацане на Слънцето. За целта щял да връща Рогозин за началник на Роскосмос.
 
X

Да помогнем на украинските деца!