Индия детронира Китай: до петък ще е най-населената страна в света

OFFNews 25 април 2023 в 11:33 2358 1

Ню Делхи, Индия в навечерието на 2023 г.

Снимка Getty Images

Ню Делхи, Индия в навечерието на 2023 г.

Индия ще надмине Китай по брой жители до края на тази седмица и ще стане държавата с най-многобройното население в света, обяви ООН.

Очаква се населението ѝ да достигне 1 425 775 860 души до края на април.

Тази прогноза е актуализирана спрямо последната, от миналата седмица, според която Индия трябваше да изпревари Китай до средата на 2023 г.

Взето заедно, населението на двете азиатски държави, е повече от 1/3 от световното население през последните повече от 70 години.

Но „Китай скоро ще отстъпи от дългогодишния си статут на най-населената страна в света“, се казва в Департамента по икономически и социални въпроси (ДИСВ) на ООН. Той добавя, че „поради несигурността, свързана с определянето и прогнозирането на населението, конкретната дата, на която се очаква Индия да насмине Китай по брой на населението е приблизителна и подлежи на преразглеждане“.

Миналата седмица Фондът за населението на ООН обяви, че Индия ще има 2.9 млн. по-многобройно население от Китай до средата на 2023 г.

Раждаемостта в Китай се понижи наскоро, като населението в страната намаля миналата година за първи път от 1961 г.

Според ДИСВ населението на Китай може да слезе под 1 милиард души до края на столетието. В същото време се очаква населението на Индия да продължи да се увеличава през следващите десетилетия. Въпреки това коефициентът на раждаемост в Индия също намалява – от средно 5.7 раждания на една жена през 1950 г. до 2.2 днес.

През ноември 2022 г. световното население премина границата от 8 милиарда души. Но според експерти растежът не е толкова бърз, колкото е бил. Сега е с най-бавния си темп от 1950 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

25.04 2023 в 13:48

Мда, комунизмът не прощава. Страната с най-добрата демография сега е в такава демографска криза, че не е е истина.
Комундетата и Сахара да завземат, ще предизвикат криза за пясък!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки