Илон Мъск продаде акции в Tesla за още 1 млрд. долара

OFFNews 29 декември 2021 в 10:40 2967 0

Илон Мъск е продал във вторник свои акции в Tesla за още 1 милиард долара, приближавайки се към целта да се освободи от 10% от дела си в американския производител на електрически превозни средства, съобщи БНР.

Според подадени до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) документи Мъск е продал нови около 934 000 акции на стойност от близо 1,02 милиарда долара. Той също така е упражнил правото си на опции върху 1,55 милиона акции на Tesla.

По този начин общият брой на продадените от 7 ноември насам акции на милиардера в Tesla достигна около 15,8 милиона акции. Тогава той публикува анкета в "Туитър" с въпрос дали трябва да продаде 10% от своя дял в Tesla, като мнозинството от неговите последователи подкрепиха подобно действие от страна на изпълнителния директор на компанията за електромобили.

Общо продажбите на акции на Tesla от Мъск са за малко над 16 милиарда долара. Той е упражнил и опционното си право за около 22,8 милиона акции - всичките предоставени на него опции, които биха изтекли през следващата година.

По време на анкетата му в "Туитър" 10-процентният дял на Илон Мъск в Tesla беше за около 17 милиона акции. Миналата седмица той написа в социалната мрежа, че е "почти готов и само остават няколко транша".

Трябва обаче да се има предвид, че повечето от продажбите на акции бяха планирани още през септември, тъй като Мъск трябваше да плати данъци за около 11 млрд. долара.

Коментарите на Мъск от миналата седмица, че продажбите са почти към своя края спряха едномесечния ценови спад на акциите на Tesla, като компанията успя да си възвърна пазарната капитализация от над 1 трилион долара.

През последния месец акциите на Tesla поевтиняха с около 5%, но само в рамките на последните пет дни на търговия успяха да се вдигнат с 21% и от началото на годината те поскъпнаха с 54%. За сравнение широкият фондов индекс на Уолстрийт - S&P 500, успя да се повиши през 2021 г. до днес с 27%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови