ИКЕА се извини и спря сексистка реклама в Китай (видео)

OFFNews 26 октомври 2017 в 10:06 4847 0

Шведският мебелен гигант ИКЕА се извини и спря спорна тв реклама в Китай, за която се твърди, че е сексистка, пише Би Би Си.

Клипчето показва майка, която се кара на дъщеря си, защото тя не довела у дома приятеля си, за да се срещне с родителите ѝ. То предизвика обвинения в проява на безчувственост към жените, които живеят без партньор. Неомъжените жени са подложени на голям натиск от китайското общество, в което бракът е приоритет.

Въпреки че ИКЕА изтегли 25-секундната реклама, тя все още може да бъде намерена онлайн. Тя започва с напрегната семейна вечеря, на която млада жена се обръща към майка си и казва уплашено "Мамо...". Майка ѝ хвърля пръчиците за хранене и отвръща: "Ако следващия път не доведеш приятел у дома, повече не ме наричай майка!".

Тогава добре облечен млад мъж се появява на входната врата с букет. Дъщерята го представя като приятеля ѝ пред възрадваните родители, които веднага слагат прибори за хранене и украса от ИКЕА. Клипчето завършва, като показва как четиримата щастливо изглеждащи хора се хранят заедно край масата.

Много хора коментираха, най-вече онлайн, че рекламата дискриминира неомъжените жени. Ако нямаш приятел, членовете на семейството ти те презират - какви ценности предава това, пита  потребител на една от най-популярните социални медии в Китай - Weibo.

"Дори такъв тип ситуации да се случват в много семейства, не е подходящо да се правят реклами за това, погрешно е", отбелязва друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!