Идва ли нова Студена война

OFFNews 26 август 2017 в 16:50 3116 1

Германия е на фронтовата линия на нова Студена война. Това е мнението на външния министър на страната Зигмар Габриел, заявено пред в. "Билд" и цитирано от "Ройтерс". Според дипломат №1 на Германия канцлерът Ангела Меркел прави голяма грешка, като следва президента на САЩ Доналд Тръмп по пътя на превъоръжаването.

В отношенията си с Тръмп и руския президент Владимир Путин Германия е изправена и на Изток, и на Запад пред съседи, които вярват "не във силата на правото, а правото на силния", заяви Габриел, според когото Изтокът и Западът са във фаза на ядрено превъоръжаване.

Острото изказване на Габриел може би е провокирано от факта, че изборите в Германия са след по-малко от месец - 24 септември, а партията на министъра - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) - се стреми да се разграничи от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

ГСДП насочи кампанията си срещу социалното неравенство, не това не впечатли избирателите, отбелязва Ройтерс. А и изказванията на Габриел подкрепят лидера на ГСДП и кандидат за канцлер Мартин Шулц, който критикува плановете на Меркел за увеличаване на военните разходи. Той заяви, че би накарал САЩ да премахнат ядрените си оръжия от територията на Германия.

Меркел вярваше, че ще спечели благоразположението на Тръмп, ако увеличи военните разходи до 70 милиарда евро на година, заяви Габриел, определяйки този подход като сериозна грешка.

Германия и други страни членки на НАТО вече бяха обещали да повишат разходите си за отбрана до 2 на сто от БВП още преди Тръмп да бъде избран. Повечето от тях увеличиха разходите, но само някои достигат обявената цел, и Германия не е една от тях.

Габриел отвърна и на критиките на германски консерватори, които порицаха бившия канцлер от ГСДП Герхард Шрьодер, че е приел да работи за свързани с Кремъл енергийни компании. "Когато става дума за освобождаване на пленници от ръцете на руските сепаратисти в Източна Украйна, те са доволни, че Шрьодер има канал за връзка с Путин. Но по време на предизборна кампания срещу ГСДП е обратното", отбеляза външният министър. "Смятам това за повърхностно и достойно за презрение", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови