ИД пое отговорност за атентатите в Египет, 44 загинаха, над 100 са ранени

OFFNews 09 април 2017 в 17:58 6452 0

Снимка twitter.com

Танта след атентата.

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за двата самоубийствени атентата, извършени в коптски храмове в Египет.

Екипи на ИД извършиха тези две атаки срещу двете църкви в градовете Танта и Александрия, обяви агенция АМАК - пропагадният център на ИД.

Атентатите бяха извършени преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 април и след призив, отправен от местния клон на ИД за нападения срещу християните в Египет.

Общо в двата атентата убитите са 44 - 31 са в Танта и 13 в Александрия.

Ранените са над 100 - 78 в Танта и 37 в Александрия.

При атентата в църквата в Танта нападателят се е самовзривил вътре.

Във втория атентат нападателят се самовзриви на входа на коптската катедрала "Свети Марк" в Александрия, след като не е бил допуснат вътре.

Още една бомба

Катедралата е седалище на коптския патриарх Тавадрос Втори. По време на нападението той е бил в храма и е отслужвал празнична литургия по повод Палмова неделя (Връбница).

Висшият духовник не е пострадал при нападението, съобщава БТА.

Властите на град Танта съобщиха, че там е била обезвредена още една бомба в района на местната джамия.

Атентати "както срещу християните, така и срещу мюсюлманите"

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза, че двата атентата са извършени както срещу християните, така и срещу мюсюлманите в страната.

Според него "този терор, насочен срещу нашата родина, ще сплоти още повече египетския народ в стремежа му да се противопостави на тероризма и да установи сигурност в страната."

Ас Сиси изрази съболезнования на семействата на загиналите и свика спешно заседание на Националния съвет на отбраната, на което ще се обсъжда случилото се в Танта и Александрия.

Представители на международната общност, в това число и папа Франциск, осъдиха двата атентата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови