Японските жени поведоха съдебна битка за запазване на фамилиите си и в брак

OFFNews 11 декември 2015 в 14:58 3795 0

Снимка Flickr

Пет жени съдят правителството на Япония заради законовото изискване при встъпване в брак съпругата да приема фамилното име на съпруга.

Жените казат, че законът е противоконституционен и нарушава гражданските права на двойките. Те настояват и за обезщетение, пише "Guardian".

Да загубиш фамилията си означава да изгубиш и уважение, казва Каори Огури, преводач и една от петте жени.

Върховният съд трябва да се произнесе на 16 декември.

Законът, който задължава съпрузите да носят една и съща фамилия, за да може бракът им да бъде регистриран, е от 1896 година. Законът не уточнява дали жената трябва да приеме фамилията на мъжа си или обратното, но 96% от японските жени приемат фамилиите на съпрузите си като отражение на доминираното от мъжете японско общество.

Консерваторите казват, че позволението на двойките да избират дали да имат една и съща или различни фамилии може да "разруши семейните връзки" и да застраши обществото.

"Имената са най-добрият начин да свържеш семействата", казва Масаоми Таканори, специалист по конституционно право.

"Разрешаването на различни фамилии води до риск от разрушаване стабилността на обществото, опазването на обществения ред и основите на социалното благополучие".

Други казват, че е време за промяна. "Светът е по-ориентиран към личността сега", казва Шунсуке Серизава, социален коментатор на ролите на двата пола в семейството.

За да запазят фамилиите си, някои двойки дори не регистрират браковете си.

Общественото мнение е разделено. Проучване от миналия месец показа, че 52% от японците предпочитат да имат възможност да избират, а 34% са против това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови