Японски министри подадоха оставка заради недоказани нарушения

OFFNews 20 октомври 2014 в 14:57 1245 2

Японският министър на правосъдието Мидори Мацушима.

Снимка Reuters.

Японският министър на правосъдието Мидори Мацушима.

Японската министърка на правосъдието Мидори Мацушима подаде оставка часове, след като нейната колежка министърката на търговията и промишлеността Юко Обучи подаде своята, съобащва Би Би Си.

Мидори Мацушима се отказа от поста си, след като беше изразено съмнение, че е нарушила изборните закони, като е раздавала ветрила със своя лик върху тях. Юко Обучи пък поиска да подаде оставка след съмнение за неправомерно използване на средства от партийната каса.

Миналата седмица се появиха непотвърдени обвинения, че екипът на Обучи е изхарчил неправомерно хиляди долари от събраните за политическата кампания на партията дарения от избиратели й.

"Не можем да си позволим икономическата и енергийната ни политики да изпаднат в застой заради моите проблеми. Приемам сериозно щетите, които причиних", заяви тя, въпреки че няма нито доказателства, нито твърдения, че тя има нещо общо с нарушенията.

Часове след това госпожица Мацушима също подаде оставка, защото е раздавала хартиени ветрила с нейните лик и политическа програма в избирателния си район.

Оставките са голям удар за премиера Шинцо Абе, който се стреми да вкара повече жени на ръководни постове в държавата. Госпожица Обучи бе една от 5 дами, които бяха назначени в кабинета след разместването миналия месец, някои дори я спрягаха за следващия министър-председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!