Япония се прощава с убития си премиер Шиндзо Абе на фона на протести

OFFNews 27 септември 2022 в 09:14 2670 0

Гости присъстват на държавното погребение на бившия министър-председател Шиндзо Абе, най-дългогодишният лидер в съвременната история на Япония, вторник, 27 септември 2022 г. Абе беше убит през юли.

Снимка БТА/АП

Гости присъстват на държавното погребение на бившия министър-председател Шиндзо Абе, най-дългогодишният лидер в съвременната история на Япония, вторник, 27 септември 2022 г. Абе беше убит през юли.

В Токио започна държавната траурна церемония за убития през юли премиер на Япония Шиндзо Абе, предаде АФП. Хиляди се стекоха, за да отдадат последна почит, като положат венци и сведат глави пред олтара. Церемонията бе съпътствана и от протести, провокирани от недоволство срещу скъпото държавно погребение за Абе. То струва 1,7 милиарда йени (11,8 милиона американски долара) и според критиците му такова не би следвало да има.

Преди началото на церемонията урната с праха на Абе бе отнесена с кортеж от дома му в район Томияга до залата за бойни изкуства "Нипон Будокан". Внесе я облечената в черно кимоно вдовица Акие Абе. Посрещна я японският премиер Фумио Кишида. На държавното погребение на Абе - най-дълго управлявалият Япония министър-председател, повече от 8 г. (през 2006-2007 г. и 2012-2020 г.) - присъстват около 4300 души, 700 от които са чуждестранни представители. Сред тях са вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изброява агенция Киодо.

Мерките за сигурност в Токио днес са изключително строги. В столицата са разположени 20 хил. полицаи, около 2500 от които бяха командировани от провинцията, посочва Ройтерс.

Церемонията не е религиозна и се очаква да продължи час и половина. Речи ще държат премиерът Кишида и представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

67-годишният Абе бе застрелян на предизборен митинг на 8 юли. Мотивът на убиеца бе свързан с предполагаеми връзки на премиера с Църквата на обединението (основана от преподобния Муун). Тя е обвинявана в оказване на силен финансов натиск върху своите членове.

Абе ще остане в историята с активната си външна политика и със стимулирането на икономика чрез бюджетни разходи и количествено облекчаване (т. нар. Абеномика), отбелязва Франс прес.

Абе бе и обичан, и ненавиждан в родината си заради ултралибералните си икономически възгледи и заради националистическите си възгледи, заради желанието си да ревизира пацифистката конституция и заради замесването му в политическо-финансови скандали, отбелязва АФП. В този контекст през последните седмици в страната течеше остра полемика за държавната траурна церемония. Имаше и протести.

По традиция в Япония държавните погребения се организират от императора в чест на хора със сериозни заслуги към страната. Преди Втората световна война японският император е почитан като божество и общественият траур за тези, за които е организирано държавно погребение, е задължителен. Най-често с държавно погребение са почитани членове на императорското семейство, но в някои случаи и политически и военни ръководители. Държавно погребение е организирано за Исороку Ямамото, който ръководи японската атака срещу Пърл Харбър и загива през 1943 г. След войната държавни погребения не се организират. Единственото в следвоенния период е през 1967 г. на Шигеру Йошида. Той подписва договора от Сан Франциско, по силата на който приключва американската окупация на Япония и връзките със съюзниците са възстановени. Погребението на Йошида провокира критики, че е било организирано без правно основание. По тази причина следващите правителства се въздържат от подобни инициативи.

Японският премиер Фумио Кишида бе на мнение, че Абе заслужава държавно погребение като най-дълго управлявалият лидер в съвременната политическа история на Япония. Опонентите на държавното погребение твърдяха, че то е недемократично, че за него няма правно основание. Те изтъкват, че Абе се е опитвал да омаловажи военновременните жестокости на Япония, че е настоявал за отделяне на повече средства за отбрана, че е бил реакционерски възгледи за ролите на мъжете и жените в обществото и че управлението му е било авторитарно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови