Япония препоръча хората да свършват работа по-рано и да се забавляват

OFFNews 30 декември 2016 в 12:50 7759 0

Снимка unsplash.com

Властите в Япония препоръчаха на компаниите да пускат служителите си по-рано от работа всеки последен петък от месеца, а на хората - да излизат и да се забавляват, пише Bloomberg.

Мярката идва след шокиращата смърт на служителка на рекламна и PR компания Dentsu. 24-годишната Мацури Такаши се самоубила през декември миналата година, а този септември разследването приключи с категоричното заключение, че жената е сложила край на живота си след жестоко претоварване на работа. Често тя се прибирала в 5 сутринта след почти денонощие в офиса. Вчера изпълнителният директор на компанията Тадаши Иши обяви, че ще подаде оставката си на първото за 2017 г. заседание на Борда на директорите, което ще се проведе през януари.

Средно годишно в Япония се самоубиват 2000 души заради претоварване от работа. В страната дори са измислили дума за този вид смърт - karoshi.

Препоръката за освобождаване от работа по-рано в последния петък от месеца ще започне да се прилага от 24 февруари.

В Япония обаче е трудно да се откъснеш от работохолизма. Самото Министерство на икономиката, търговията и индустрията, което отправи препоръката към бизнеса, все още не е взело решение дали ще пуска служителите си по-рано. Въпреки това министърът заяви, че строго е разпоредил на хората да се не възлагат никакви задачи след 15 ч. в последния петък от месеца.

Все пак първенството по отношение на работохолизма не държи Япония. Тя е втора след Южна Корея, където процентът на работещите 49 часа и повече седмично надхвърля 30. В Япония той е малко над 20 на сто, в САЩ - около 17, във Великобритания и Канада - по около 12. Данните са на японския Институт по трудова политика и обучение. Те са за 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови