Япония помага на Украйна за идентифицирането на десетки хиляди неразпознати жертви на войната

Опитът на Токио ще позволи на Киев да събере доказателства за руските военни престъпления срещу украинския народ

OFFNews 10 юли 2023 в 09:46 1437 1

Снимка Куманичи

Експерти на украинската полиция започнаха в понеделник в Токио специално обучение за идентификация на телата на жертвите от войната, която Русия води срещу Украйна. Председателят на Националната комисия за обществена безопасност на Япония Коичи Тачи, цитиран от агенция Киодо и телевизионния канал NHK обясни, че група служители на отдела за съдебно-медицинска експертиза на Националната полиция на Украйна ще усвоява най-новите методи за идентифициране на жертвите от военните действия.

По време на 5-дневното обучение групата от 10 полицейски експерти ще се запознае с процедурите на масови аутопсии, вземане на материал и анализ на ДНК, допълват от японската полиция. Според данните на Киев, десетки хиляди тела на загинали в Украйна остават неразпознати, откакто на 24 февруари 2022 година Русия нахлу в страната. Украинската полиция ще се обучава, също така, и на японските методи за психологическа грижа за семействата, които са загубили най-близките си, както и за полицейските служители, които са ангажирани в процеса на идентифициране на загиналите.

„Надявам се, че нашият богат опит и знания, натрупани по време на идентифицирането на хора след Голямото земетресение в Източна Япония (земетресението от 11 март 2011 г., б. р.), ще помогнат на Украйна“, коментира Коичи Тачи. Украинците ще посетят префектура Фукушима, където японските им колеги ще споделят с тях опита от идентифицирането на жертвите на земетресението и цунамито от 11 март 2011 г. В повечето случаи за това е използван ДНК анализ, тъй като поради тежки щети е било невъзможно да се установи самоличността по други начини. Тогава японците успяват идентифицират 15 хиляди тела. Изхождайки от този опит, Киев се обърна към Токио чрез Програмата на ООН за развитие (ПРООН) с молба за помощ и обучение.

"Колегите, които са тук, са от областите, в които се води войната", обясни при започването на обучението в понеделник ръководителят на групата експерти подполковник Александър Шулха, цитиран от портала "Куманичи". В много от случаите, както е в района на Буча и Бородянка или в освободените територии на Харковска област откритите тела на загинали военни и цивилни бяха погребани в гробове с кръстове без имена, без жертвите да са разпознати

Както отбелязва телевизионният канал NHK, получените от украинските експерти знания ще помогнат и за събиране на доказателства за руските военни престъпления в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

10.07 2023 в 13:42

Няма по-гадна от тази работа, но мурзилките скъпо ще си платят, мамицата им!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки