Япония издаде заповед за арест на съпругата на избягалия шеф на Nissan

OFFNews 07 януари 2020 в 15:48 3063 0

Снимка EPA

Токийски прокурори издадоха заповед за арест на съпругата на избягалия от япония бивш шеф на автомобилния гигант "Нисан" Карлос Гон, предават Ройтерс и Би Би Си.

Той беше под домашен арест в очакване на дело през април по криминално обвинение в корупция, когато изненадващо се появи на новогодишните тържества в родния си Ливан. Той отиде при съпругата си Карол в Бейрут. Оттогава Япония се опитва да осигури екстрадиция на Карлос Гон от Ливан, въпреки че двете страни нямат такова споразумение.

Карол Гон е заподозряна в лъжесвидетелстване пред съда в Токио през април 2019 г., твърдят разследващите.

Говорителка на семейството заяви, че заповедта за арест на г-жа Гон е "патетична" и анонсира пресконференция на семейството по този повод в сряда.

"Последния път, когато Карлос Гон обяви пресконференция, беше арестуван. Този път в деня, преди да обяви, че ще говори свободно за първи път, те издадоха заповед за арест на съпругата му", казва говорителката пред Ройтерс.

Гон управляваше автомобилния гигант в Япония до ноември 2018 г., преди да бъде обвинен във финансови престъпления, които отрича. Забранено му беше да вижда съпругата си. В последните дни от 2019 г. той пренебрегна това условие на домашния арест и с частен самолет отиде през Турция в Ливан, където го чакаше Карол. Гон твърди, че сам е организирал бягството си и тя не му е помагала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови