Япония и Китай откриват 'гореща линия' по сигурността след години преговори

OFFNews 09 май 2018 в 15:24 2078 0

Снимка AP

След десетилетие на преговори Япония и Китай се споразумяха да открият "гореща линия" по сигурността за избягване на морски инциденти, които биха възпламенили напрежение между двете най-големи военни сили в Азия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението беше подписано на церемония в Токио от премиерите на Япония и Китай Шиндзо Абе и Ли Къцян.

Предвижда се пряката телефонна линия за висши служители да бъде открита в 30-дневен срок. С помощта на "горещата линия" служителите ще могат да комуникират в случай на инциденти с плавателни съдове и военни самолети на двете държави. 

Освен това като част от споразумението са планирани редовни срещи между китайски и японски представители от отбраната, както и механизъм за комуникация между плавалните съдове в открито море за избягване на инциденти. 

В същото време японският премиер обяви, че е получил покана за официално посещение в Китай. Все още не е определена дата за визитата. 

Това е най-новият резултат от усилията за подобряване на двустранните отношенията, помрачени от спомена за японската окупация на части от Китай през Втората световна война и спора за островите в Източнокитайско море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!