Японец е осъден на смърт, след като подпали анимационно студио. При пожара загинаха 36 души

OFFNews 25 януари 2024 в 12:59 2064 0

Аоба

Снимка Getty images

Самият Аоба получи обгаряния по 90% от тялото си.

Мъжът, който подпали анимационно студио в японския град Киото е осъден на смърт. При пожара, който той предизвика на 18 юли 2019 г., загинаха 36 души.

Инцидентът, един от най-смъртоносните в Япония от десетилетия насам, уби предимно млади художници и разтърси света на анимето, отбелязва Би Би Си.

45-годишният Шинджи Аоба се призна за виновен за нападението, но адвокатите му поискаха по-лека присъда, като се позоваха на невменяемост.

Съдиите обаче постановиха, че Аоба е осъзнавал действията си.

"Установих, че обвиняемият не е бил психически невменяем по време на престъплението", заяви главният съдия в Окръжния съд на Киото.

"Смъртта на 36 души е трагедия с изключителни размери. Страхът и болката на жертвите са неописуеми", каза той пред NHK.

Много от служителите на студиото загинаха, след като бяха блокирани на горните етажи на сградата по време на пожара.

Прокуратурата настоява за смъртно наказание, като твърди, че Аоба е имал намерение да нападне студиото, защото е смятал, че то е откраднало негови произведения. Аоба обвинява Kyoto Animation в плагиатство и кражба на романа му, който е изпратил за участие в конкурс.

Според показанията на очевидци през юли 2019 г. той нахлул в студиото в работен ден, залял с бензин приземния етаж на сградата и я подпалил, като крещял многократно: "Умри!"

През септември 2023 г., признавайки се за виновен пред съда, Аоба заявява, че не е предполагал, че в сградата ще има толкова много хора.

"Чувствах, че нямам друг избор, освен да направя това, което сторих", казва той тогава.

Но Аоба допълва, че се разкайва и се чувства виновен.

Самият Аоба е получил изгаряния на повече от 90% от тялото си и е бил задържан едва след като се е възстановил от операция.

Япония запазва смъртното наказание за най-тежките престъпления, като например масово убийство. Екзекуциите се извършват чрез обесване.

Студиото KyoAni в Киото е известно с продуцирането на филми и графични романи, които се радват на одобрението на критиката. Сред тях са "K-On!" и "Меланхолията на Харухи Сузумия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!