Ядрените заплахи на Северна Корея са реална заплаха за цялата планета

Предупреждението е на заместник-министъра на външните работи на Република Корея

Елена Фучеджиева 24 април 2017 в 13:57 5355 7

Снимка Елена Фучеджиева

Само ден след като Северна Корея заплаши да потопи самолетоносач на САЩ, за да докаже военната си мощ, американски гражданин е арестуван, докато се е опитвал да напусне изолираната страна.

По същото време китайският президент Си Дзинпин призова Тръмп за сдържаност по отношение на Северна Корея и е апелирал „заинтересованите страни да избягват действия, които биха увеличили напрежението в региона”, предава АФП.

"Ядрените заплахи на Северна Корея не касаят само региона. Те са реална опасност за цялата планета" – предупреди заместник външният министър на Южна Корея Ан Чонг-хи по време на Световната журналистическа конференция, провела се в началото на месеца в Република Корея.

Пред близо 100 журналисти от 55 страни заместник-министър Ан алармира, че безразсъдството на режима на Ким Чен-ун и наличието на оръжия за масово унищожаване е комбинация, която може да доведе до катастрофално бедствие за целия свят.

„Наложително е да международната общност да обедини усилията си, за да спрем ядрената програма на Северна Корея. Времето не е на наша страна – докато ние говорим за всичко това, Северна Корея се доближава все повече до финалния етап на превръщането на ядрения си материал в оръжия за масово унищожаване” – предупреди зам.-министър Ан.

Ситуацията на Корейския полуостров продължава да е изключително драматична. Заплахите от страна на Северна Корея и непоколебимостта на Тръмп да се намеси при нужда отдавна надминаха рамките на спокойния диалог, а Китай продължава да избягва пряка отговорност за разрешаването на конфликта като настоява, че е само една от страните посредници в преговорите за сигурност.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН продължава да изисква налагане на ограничителни мерки спрямо КНДР от страна на всички страни членки. На 17 март 2017 г. България също заяви готовност за прилагането им като внесе доклад по предприетите мерки за изпълнението на резолюция 2321 (2016), с която се налагат нови ограничителни мерки срещу КНДР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11698

7

Johann

26.04 2017 в 16:35

Малко късно но сега ти видях коментара-ами като са толкова високи заплатите в Северна Корея и е толкова хубаво тъпа главо защо всичко се е засилило да ходи в Европа или САЩ или къде ли не другаде.Изкривена ти е информацията от промития с руска пропаганда мозък.И на Север и на Юг са корейци естествено,но ако се сравни как изглеждат двата народа и това особено личи при снимки на войниците недохранването на севернокорейците се вижда от пръв поглед. Колко пъти Запада изпрати храни и помощи за да ги спаси от гладуване,нали по твои думи са просперираща държава.От снимки и клипове направени нелегално се вижда мизерията в която живее този народ.Изглежда вярно като малък са те ръсили с ДДТ и от там ти е проблема с реалността.

12010

6

ДДТ

25.04 2017 в 11:53

До Йохан:
Справка Тук http://30dumi.eu/archives/83055 и тук
http://www.makeleio.gr/?p=440282
И това в условията на пълна изолация! Нямаш,ли толкова качамак в черепно-мозъчната си кутия, че да разбереш и на Север и Юг са КОРЕЙЦИ! Но при различни условия се развиват! Нещаст*ик!!!

12010

5

ДДТ

25.04 2017 в 11:48

До Johan
"...ядрено оръжие,имат го и други държави и всички са подписали договр за неизползване и нераспрстранение."
ГРЕШИШ! Индия, Израел и Пакистан – отказват да подпишат договора!Като Пакистан казва в лицето на ВИликите:
"Това е дискриминационен договор. Пакистан има право на самоотбрана, така че няма да подпишем Договора за неразпространение" Каква е разликата между Пакистан и Сев.Корея и Израел и Индия?Геополитическа!Образа на Сев.Корея е изкривен! Да,има какво да се критикува но това не е работа на другите страни! Има толкова много други държави с по-големи безобразия. Освен това в Азия е така -когато в Япония работниците на Тойота пеят всяка сутрин химна на бащицата Тойота всичко е наред,НАЛИ?!!!Освен всичко друго в Сев.Корея получават най-високите заплати в света! ВЪВ СВЕТА!Изследването е проведено от организацията ОИСР (Организацията за Икономическо Сътрудничество и развитие)Зa 1 вoн (вaлyтaтa нa Ceвepнa Kopeя) мoжe дa ce ĸyпи тoлĸoвaĸoлĸoтo университетски преподавател

11698

3

Johann

24.04 2017 в 15:24

До коментар №2 Ами като толкова те кефи защо не му отидеш на гости в Сев. Корея учена главо? Ще те арестуват още на летището и ще скубеш трева докато се скапеш напълно.Не знам какво имаш предвид с термина пиндоси,но не само САЩ има ядрено оръжие,имат го и други държави и всички са подписали договр за неизползване и нераспрстранение,само единствения дебел човек в Сев.Корея се прави на велик и плаши гаргите. Абе тъпанари всекакви и най учения си е малко прост-имаше и такава постановка

14469

1

случайно прочетох

24.04 2017 в 14:32

Ким Чен-ун ми изглежда психически нестабилен.Няма да се изненадам, ако се заиграе с ядрено оръжие.