И вицепрезидентът на Тръмп се включва в президентската надпревара

OFFNews 05 юни 2023 в 19:25 1420 10

Пенс

Снимка БТА/АП

Майк Пенс

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е подал документите си за участие в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни от американската Федерална избирателна комисия.

Според хора, близки до 63-годишния политик, се очаква той да постави официалното начало на кампанията си за първичните избори на републиканците в сряда с видеообръщение и реч в щата Айова - първият, който ще гласува при определянето на номинацията.

Така в спора за кандидатурата на Републиканската партия 48-ият вицепрезидент на САЩ ще се изправи срещу бившия си шеф Доналд Тръмп, само две години след като мандатът им завърши с щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп, при който дори в един момент е имало реална заплаха за живота на Пенс, отбелязва Асошиейтед прес.

Той стана мишена на гнева им, след като отказа да подкрепи бившия президент при опита да му да обърне резултатите от изборите през 2020 г., въпреки че през мандата им беше лоялен към него.

Социологическите проучвания сочат за фаворит при спечелването на номинацията на републиканците Тръмп, а на второ място е губернаторът на Флорида Рон Десантис. Според привържениците си Пенс е надежден консерватор, който ще продължи успешно политиката на правителството "Тръмп", само че без постоянните шумни скандали, които съпътстваха това управление.

Въпреки че Пенс често изтъква постиженията на тандема с антисистемния Тръмп, номинирането на бившия вицепрезидент за кандидат на Републиканската партия за изборите през 2024 г. в много отношения ще означава връщане към позиции, на които партията дълги години бе изразител и които традиционно бяха свързвани с елита ѝ, но от които Тръмп се отказа, след като промени коренно образа на партията при управлението си, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пенс отправя предупреждения за все по-нарастваща популистка вълна в партията, а според съветниците му той ще бъде единственият традиционен консерватор от Рейгънов тип в надпреварата.

Бившият вицепрезидент е убеден противник на правото на аборт и подкрепя въвеждането на национална забрана за тази процедура. Пенс, който описва себе си като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред", от месеци подготвя почвата за очакваното обявяване на кандидатурата си с изяви в различни щати като Айова, Южна Каролина и Ню Хемпшир, където посещаваше църкви, произнасяше политически речи и се опитваше да привлече потенциални дарители за кампанията си.

Една от причините той и екипът да изберат Айова за отправна точка на кампанията му е, че според тях този щат и големият брой избиратели християни евангелисти са от ключово значение за спечелването на първичните избори на републиканците.

По външнополитическите въпроси той е за предоставяне на по-голяма помощ за Украйна и се обявява срещу "апологетите на Путин" в Републиканската партия, които по думите му не желаят да се противопоставят на руския лидер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

10

Bad Horse

06.06 2023 в 10:16

За Тръмп, знаеш, имам различно мнение. Но не е тук мястото...

345

9

Джендо Джедев

06.06 2023 в 10:08

Абе ясно, че американската техника се поддържа. Ясни са и цирковете с бюджета. Говорим за военната и финансова подкрепа за Украйна, която Тръмп в прав текст заплаши, че ще спре. А че Тръмп е не особено умен - знаем всички.А каквото и да правят съюзниците, без Америка помощта за Украйна ще намалее драстично.

12407

8

Bad Horse

06.06 2023 в 09:52

Да се спре западната подкрепа за Украйна е като да се спре валяк. Отне много време да тръгне, но вече се е засилил - дори сега да се натиснат спирачките, докато спре, войната ще е приключила. Ако Тръмп е толкова глупав, че да се антагонизира със съюзниците в НАТО за Украйна, Европа и Канада ще го приемат като въпрос на чест да правят обратното на Тръмп. Вече го видяхме в предния му мандат. UK и Полша се надпреварват кой ще прекрачи най-много кремълски червени линии :) Нямам търпение да чета мемоари за тази война след години!v

12407

7

Bad Horse

06.06 2023 в 09:51

Колкото до Украйна, Америка има ОГРОМНИ военни запаси, пръснати в складове по целия свят, за които харчи пари за поддръжка. За разлика от Русия, те си поддържат танковете и самолетите, държат бомбите и снарядите на регулирана температура и влажност, охраняват ги, тестват ги, ремонтират повредите... Защо мислиш военния бюджет на САЩ е колкото следващите 20 държави взети заедно? Това че дават остарели неща на Украйна им спестява разходи за поддръжка на въпросните остарели оръжия! Ф-16 е на 50 години! Защо португалци и други ни ги пробутват на нас? Но за Украйна са ОК, щото руските са още по-зле. Това че дали няколко Пейтриъта (също стара система) е нищо.

12407

6

Bad Horse

06.06 2023 в 09:50

Мисля че между нещата които четеш, не си попаднал на ясно и просто обяснение за какво е тоя спор за бюджета. Виж видеото на Zeihan on Geopolitics от преди 2 седмици, примерно. Има и други.

Всеки път като има различни мнозинства в Конгреса и Сената почва тоя фарс. И двете партии са го правили няколко пъти вече, сега е ред на републиканците да изнудят Байдън за отстъпки. Никой няма интерес страната да спре плащанията. Но дори и това се е случвало, преговорите се закучиха и държавата спря някои разходи по национални паркове и подобни неважни програми за няколко седмици. Но се разбраха най-накрая.

345

5

Джендо Джедев

06.06 2023 в 07:15

Говорим за това, което направи Буш като вице, не за предисторията му.
ВПК колкото и е оставен да работи на мира, ако няма гласуван бюджет за помощ на Украйна (което Десантис се заканва да направи) - край с помощта за нея. Това, че Германия и с-ие купуват оръжие от Америка не е помощ на Америка за Украйна.
Разделението при републиканците е дело именно на Тръмп. Вече почвам да се чудя дали вярно не играе по мелодията на някоя балалайка.

12407

4

Bad Horse

06.06 2023 в 00:33

Буш беше шеф на ЦРУ преди стане вице. Всички знаеха кой е. Освен това имаше пълната подкрепа на Рейгън и цялата партия, както е нормално, когато вицето на бившия се кандидатира след него.

Пенс няма подкрепата на партията, републиканците са разделени. Повечето подкрепят Тръмп и смятат Пенс за предател. От анти-Тръмпърите някои за за този или онзи, Десантис води, но Пенс?

Колкото до Украйна, там действат такива огромни финансови схеми, че не можеш да си представиш. Военно -промишления комплекс заработи на пълни обороти. Украйна е тестово поле, големите поръчки са от Германия, Япония, Австралия и т.н. целия свят си увеличи военните бюджети и ще има поръчки за американски оръжия още 20 години. От което тяхната икономика ще печели. Тръмп е достатъчно умен да ги остави на мира. Както Обама беше достатъчно умен да остави фракинга на мира. Предния си мандат Тръмп се кара на европейците че не си поддържат армиите, а разчитат на Америка да ги пази. Е, стреснаха се вече.

345

3

Джендо Джедев

05.06 2023 в 22:57

Пенс ми харесва с това, че се обявява открито за поддръжка на Украйна. Десантис - не. Даже напротив. Освен ако в последните 3-4 седмици не си е сменил мнението на 180 градуса, но не вярвам.
А вицепрезидентите рядко правят нещо особено. Буш като вице на Рейгън какво толкова направи?

12407

2

Bad Horse

05.06 2023 в 21:03

Тази безгласна буква пък, с какво те впечатли? Какво е направил като вице? Или преди това? Тръмп точно за това го прие от всички други кандидати за вице които партията му натрапваше - защото е дървена кукла, която да си кротува отзад.

Сериозно - какво е направил Пенс, освен да се изниже кротко, когато стана напечено след "фортифицираните" избори? Ако Тръмп утре падне на сцената и пукне от инфаркт, кандидатът на републиканците ще е Десантис. Пенс?

345

1

Джендо Джедев

05.06 2023 в 20:31

Пожелавам му от все сърце успех! Най-сетне един нормален човек да има шансове за президентската надпревара откъм Републиканската партия. Че последните двама бяха ба си галошите!
 
X

Да помогнем на украинските деца!