И щатът Мейн отстрани Тръмп от изборите

OFFNews 29 декември 2023 в 08:35 2957 4

Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп.

И щатът Мейн отстрани Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори след решението на Върховния съд на Колорадо по-рано този месец.

Въпреки че Мейн има само четири електорални гласа, той е един от двата щата, в които гласовете се поделят между кандидатите. Тръмп спечели един глас в Мейн през 2020 г., така че отстраняването му от вота там, ако той се яви като кандидат на републиканците, би могло да има големи последици в надпреварата.

Съдебното решение е с мотив, че Тръмп вече не може да се кандидатира за предишния си пост, тъй като с ролята си в нападението срещу Капитолия през януари 2021 г. е нарушил американската конституция. Тя забранява заемането на длъжности от "участници в метеж", съобщава БНР.

Тръмп обжалва решението на държавния секретар на щата Мейн, се казва в изявление от предизборната кампания на бившия президент.

Ръководителката на щатската законодателна власт в Мейн, Шена Белоус, която е от Демократическата партия, отстрани бившия президент Доналд Тръмп от първичното гласуване в щата през 2024 г.

След решението на Шена Белоус, Мейн става вторият щат, който се опитва да отнеме на Доналд Тръмп правото да участва на първичните избори през следващата година. По-рано този месец Върховният съд в Колорадо излезе с подобно заключение. Обвинението към Тръмп е за участие в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г.

Решението е базирано на Ратифицираната след Гражданската война, 14-та поправка, която гласи, че американски длъжностни лица, които "се включват" в бунт, не могат да заемат в бъдеще длъжности. Но разпоредбата е неясна и не казва как точно трябва да се прилага.

Повечето правни експерти смятат, че Върховният съд на САЩ ще разреши проблема за цялата страна.

За мнозина сега решението на Шена Белоус е взето под влияние на критиците на Тръмп по примера на Колорадо. Преди това няколко други щата, като Мичиган и Минесота например отхвърлиха подобни опити. 

Говорителят на кампанията на Тръмп Стивън Ченг обвини Белоус, че „е решила да се намеси в президентските избори“.

Решението е в процес на изчакване, докато Върховният съд на Мейн – на първо ниво, не се произнесе.

Това не е най-висшият съд в щата, но е следващото ниво, където Тръмп може да обжалва. Законите на щата Мейн налагат Върховният съд да вземе решение в рамките на 20 дни т.е. до 17 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

29.12 2023 в 14:35

Благодаря! За първи път научавам, че има и съюз "или"!!!

22548

2

dolivo

29.12 2023 в 11:18

Термините в 14тата са "insurrection or rebellion".

В дефинициите на думите, първото е с насилие, второто е с оръжие и подготовка по сериозна.

Insurrection по-мяза да е за Тръмп, щото той подстрекаваше и премълчаваше , когато трябваше да разреди обстановката.

Съда им ще реши.

-529

1

6екеr4о

29.12 2023 в 10:57

Много съм съжалявал винаги, че англглийският ми е много зле, но точната дума от поправката в Американската Конституция "метеж" ли е или "въстание" или "бунт"???

Очевидно е различието в тези думи. Юрист съм по образование и професия, и може би следва да поясня на уважаемата публика, че всеки термин има свое строго професионално съдържание, което често се различава от житейската му ежедневна употреба!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика