Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И кметът на Берлин се забърка в скандал

Вероника Шербанова 15 март 2012 в 13:17 1583 0

Кметът на Берлин Клаус Воверайт се забърка в скандал. Снимка: БГНЕС
Кметът на Берлин Клаус Воверайт се забърка в скандал. Снимка: БГНЕС

И кметът на Берлин Клаус Воверайт се оказа забъркан в скандал със съмнения за злоупотреба със служебно положение, съобщи в. „Фигаро“. 

Градоначалникът на германската столица беше обвинен в това, че през 2004 г. е приемал покани за партита, организирани от Манфред Шмит, на представители на светското общество. Освен това Воверайт е пребивавал в имението на своя заможен приятел на остров Ибиса и е пътувал с частни самолети.

Клаус Воверайт е в началото на четвърти мандат като кмет на Берлин. Той винаги открито е говорил за своята хомосексуална ориентация и с това печели симпатиите на берлинчани.

Той призна също, че обвиненията са верни, но според него в действията му няма нищо нередно. По закон обаче държавните служители в Германия нямат право да приемат подаръци на стойност над 15 евро на година.

Скандалът се разрази само месец след като германският президент Кристиан Вулф подаде оставка заради нерегламентирани контакти с бизнесмени. През декември миналата година той бе обвинен за връзки с богати бизнесмени и злоупотреба със служебно положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews