И гръцките фермери стачкуват, блокират магистрали и ГКПП

OFFNews 07 февруари 2024 в 09:41 802 0

Протест на фермери в Гърция

Снимка АП/БТА

Очакват се много блокади на големи пътища и магистрали.

Блокади на много места от пътната мрежа в Гърция се очакват днес и през следващите дни, след като вчера протестиращите земеделци решиха да засилят действията си, съобщава БТА.

В 17 ч. в района на Платикамбос край Лариса фермерите ще затворят магистралата Атина-Солун. В същия час блокади се очакват на пътя Е65 в района на Кардица, както и при Стефановикио на стария главен път Лариса–Волос. Блокади се очакват и на граничните пунктове на страната. Те ще засегнат големите товарни автомобили, с които се извършва внос на хранителни стоки.

В област Централна Македония е планирано прекъсване на движението от 13 ч. за половин час при Малгара, Дервени, Стримонико, Халкидона и Кулура.

От 15 ч. блокада на магистралата Атина – Солун ще има в района на Алмирос в южната част на Тесалия.

И днес символична блокада планират земеделците от Неа Муданя на Халкидическия полуостров от 18 до 20 ч. Снощи пътят беше затворен в същия период, а както съобщава електронното издание iefimerida.gr вчера в 19 ч. беше блокиран и алтернативният път от Солун към Халкидики през Полигирос.

За поредна вечер снощи на пътя излязоха и фермери от град Егио на полуостров Пелопонес. За днес те планират да затворят пътищата Патра–Пиргос, Патра–Триполи, а е възможно да има блокада и на магистралата Атина–Патра.

През следващата седмица недоволните фермери планират и голям митинг в Атина с трактори.

Вчера българското Министерство на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи във и пътуващи през територията на Република Гърция, да се съобразяват с препоръките на местните полицейски власти, както и да избягват районите с активни протестни действия.

Гръцкото правителство заяви вчера, че е за диалог за намиране на най-доброто решение, но основна предпоставка за това е да бъдат отворени пътищата. Също така правителствени източници са подчертали, че е важно да има единен институционален орган, който да представлява протестиращите земеделци, за да може да седнат на масата на преговорите заедно с премиера Кириакос Мицотакис, допълва БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!