И двамата терористи от атентата в Анкара са мъртви

ПКК пое отговорност за извършването му

OFFNews 01 октомври 2023 в 17:41 2969 1

Полиция на мястото малко след взрива.

Снимка БТА/АП

Полиция на мястото малко след взрива.

Мъртви са и двамата терористи, осъществили тази сутрин нападението в турската столица Анкара. Това стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс. Други жертви няма. Двама полицаи бяха ранени.

Отговорност за атентата пое Кюрдската работническа партия - ПКК.

Нападателите взривиха бомба пред сградите на турското правителство в нападението, наречено от властите "първото терористично нападение в столицата от години насам".

Кадри от видеонаблюдение, получени от агенция Ройтерс, показват как автомобил спира до главната порта на Министерството на вътрешните работи и един от пътниците му бързо се насочва към сградата, преди да бъде погълнат от експлозията. Другият остава на улицата.

Взривът уби единия от терористите, а властите "неутрализираха" или убиха другия, заяви вътрешният министър за инцидента, който разтърси централния район, в който се намират министерските сгради и близкият парламент.

Часове по-късно в речта си при откриването на новата парламентарна сесия президентът Тайип Ердоган нарече сутрешното нападение "последния опит" за терор над турците.

"Онези, които заплашват мира и сигурността на гражданите, не са постигнали целите си и никога няма да ги постигнат", каза той.

Бомбата на булевард "Ататюрк" е първата в Анкара от 2016 г. насам, когато поредица от смъртоносни нападения обхвана страната. Видеоклип след това показа паркиран там товарен автомобил Renault с разбити прозорци и отворени врати, сред отломки и заобиколен от войници, линейки, пожарни коли и бронирани автомобили.

Високопоставен турски служител заяви пред Ройтерс, че нападателите са отвлекли автомобила и са убили шофьора му в Кайсери, град на 260 км югоизточно от Анкара, преди да извършат нападението. Той добави, че един от ранените офицери е получил наранявания от шрапнели.

"Двама терористи дойдоха с лекотоварен автомобил пред входната врата на Главната дирекция по сигурността на нашето Министерство на вътрешните работи и извършиха бомбено нападение", заяви Али Ерликая, министър на вътрешните работи, в социалната медийна платформа X.

Той допълни, че двамата служители са леко ранени при инцидента в 9:30 ч.. "Нашата борба ще продължи, докато и последният терорист не бъде неутрализиран", каза той, като повтори осъждането на други турски официални лица.

ПРЕДИШНИ НАПАДЕНИЯ

Полицията съобщи, че е извършила контролирани взривове при "инциденти със съмнителни пакети" в други части на Анкара.

Властите не са идентифицирали конкретна група, отговорна за тях.

Инцидентът става почти година, след като шестима души бяха убити и 81 ранени при експлозия на оживена пешеходна улица в центъра на Истанбул. Турция обвини за това кюрдски бойци.

По време на поредица от кървави инциденти през 2015 г. и 2016 г. кюрдски бойци, "Ислямска държава" и други групировки или заявиха, или бяха обвинени за няколко нападения в големи турски градове. През март 2016 г. 37 души бяха убити в Анкара, когато кола, натоварена с бомба, се взриви на претъпкан централен транспортен възел.

В неделя главният прокурор на Анкара започна разследване на последното нападение, което също нарече "терористична атака".

Очаква се през следващите седмици турският парламент да разгледа ратифицирането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, след като Турция изрази първоначални възражения и забави разширяването на блока.

Ердоган не спомена Швеция или НАТО, но заяви пред членовете на парламента, че приемането на нова конституция е приоритет за новата сесия. Председателят на парламента заяви, че дневният му ред няма да се предаде на терора.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че категорично осъжда това, което нарече терористична атака, а комисарят на ЕС по разширяването Оливер Вархели заяви, че подкрепя Турция "в борбата ѝ срещу тероризма".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

1

БотоксПутю

01.10 2023 в 21:37

Ами сега к'ва стана тя?

Страни, в които ПКК е забранена: Турция, Сирия, Иран, Ирак, Естония, Словения, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Германия, Франция, Австралия, Финландия, Великобритания, Румъния, Хърватия.

Страни, в които ПКК е легална: Швейцария, Норвегия, Италия, Либия, Гърция, Русия, Кипър, Дания, Армения, ЮАР, САЩ, Израел, Швеция, България.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки