И бебе на 6 седмици е сред жертвите на COVID-19, светът е близо до 1 млн. заразени

OFFNews 02 април 2020 в 07:52 5269 0

Броят на смъртните случаи в САЩ от пандемията коронавирус достигна 5 110 души, според данни от платформата на Университета "Джонс Хопкинс", цитирани от АФП и БГНЕС.

Към 5.30 часа тази сутрин българско време са 5 116 души са починалите, сочат данни за деня. Съединените щати поставиха и трагичен рекорд – за 24 часа са издъхнали 884 души.

Броят на смъртните случаи в САЩ е по-нисък от този в Италия и Испания, но далеч над 3 316 жертви в Китай, където пандемията се появи за пръв път през декември.

Сред жертвите има и бебе на 6 седмици, съобщи АФП. Това е най-младият пациент, починал от коронавирус, заяви губернаторът на щата Кънектикът. По думите му новороденото е „приведено в тежко състояние в болница в края на миналата седмица и лекарите не са успели да се преборят за живота му“. Тестът е потвърдил, че новороденото е било заразено с коронавирус. 

САЩ са начело в света по брой случаи на коронавирус – 216 515.

Президентът Доналд Тръмп, който по-рано омаловажи въздействието на пандемията върху САЩ, каза в сряда, че "ще имаме няколко седмици, които вече започват, които ще бъдат ужасяващи."

Миналата неделя американският учен Антъни Фаучи даде предпазлива прогноза, че новият коронавирус може да отнеме 100 000 до 200 000 живота в страната.

Световната здравна организация обяви (СЗО), че е притеснена за „бързата ескалация“ на разпространението на пандемията от новия коронавирус, съобщи АФП.

„Броят на смъртните случаи се е удвоил през последната седмица. В следващите няколко дни ще достигнем 1 милион потвърдени случаи и 50 000 починали“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ръководителят на Световната здравна организация изрази дълбока загриженост за "бързата ескалация и глобалното разпространение" на инфекции Covid-19, който вече достигна до 205 държави.

"През последните 5 седмици се наблюдава почти експоненциален растеж на броя на новите случаи, а броят на смъртните случаи се е удвоил през изминалата седмица", каза на виртуална пресконференция от Женева Тедрос Аданом Гебрейесус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови