Хунтата в Нигер отменя закона срещу контрабандата на мигранти

OFFNews 28 ноември 2023 в 15:15 1410 0

Нигерия

Снимка GettyImages

Новият лидер на Нигер генерал Абдурахман Чиани отмени осемгодишен закон, криминализиращ контрабандата на мигранти в страната, съобщава Би Би Си.

Законодателството позволяваше на властите да предприемат действия срещу контрабандистите, които транспортират мигранти през огромната пустиня на Нигер до Либия и Европа, но президентът Мохамед Базум, който работи с ЕС за спиране на потока от хора през Средиземно море, беше свален през юли с преврат.

Новата управляваща хунта обяви отмяната в изявление, като каза, че законът "не е взел предвид интересите на Нигер и неговите граждани".

Освен това се казва, че присъдите, постановени съгласно закона от 2015 г., ще бъдат „заличени“.

Този ход е индикация, че хунтата в столицата на Нигер Ниамей планира да утвърди своята власт над суверенитета на страната въпреки международния натиск.

След преврата през лятото ЕС спря всякакво сътрудничество в областта на сигурността със страната без излаз на море в Западна Африка.

Жозеп Борел, ръководителят на външната политика на ЕС, се присъедини към САЩ и Франция през юли, като отказа да признае генерал Чиани за лидер. Той също така каза, че бюджетната помощ за Нигер ще бъде спряна за неопределено време.

Все още не е ясно как европейският блок ще отговори на отменения закон, което е огромен удар върху неговата стратегия за управление на миграционните потоци от Африка.

През 2015 г. повече от милион търсещи убежище и мигранти се опитаха да стигнат до Европа, което накара Нигер да приеме вече отменения закон.

Броят намаля значително в резултат на това - но трафикантите се оплакваха от прилагането му през следващите години.

Един от тях, Бачир Ама, каза пред BBC през 2019 г.: „Ако законът беше облекчен, щях да се върна към трафика на хора, това е сигурно. Печелех до $6000 на седмица, много повече пари от всичко, което може да направи сега".

Той добави, че строгостта на закона означава, че ако бъдат заловени, трафикантите могат да влязат в затвора за „дълго време“ и превозните им средства да бъдат конфискувани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!