Хунтата осъди бившата лидерка на Мианмар Аун Сан Су Чжи на 4 г. затвор

OFFNews 06 декември 2021 в 09:30 1612 0

Бившата ръководителка на правителството на Мианмар Аун Сан Су Чжи получи 4 г. затвор за подбуждане към нарушаване на обществения ред и здравните правила, свързани с ковид, предаде Франс прес, като се позова на говорител на военната хунта, която управлява в момента страната.

Свалената през февруари от власт носителка на Нобелова награда за мир "бе осъдена на 2 г. затвор по силата на член 505 (b) и на 2 г. затвор по силата на закона за борба с природните бедствия", заяви пред Франс прес говорителят, цитиран от БТА.

Той допълни, че на същия срок зад решетките е осъден и бившият президент Вин Минт, но засега двамата няма да бъдат вкарвани в затвора.

"Те ще бъдат изправени пред правосъдието във връзка и с други обвинения, като за момента ще продължат да пребивават там, където са", в столицата Найпидо, каза още говорителят, без да даде допълнителни детайли.

Аун Сан Су Чжи е задържана, откакто генералите от армията на Мианмар свалиха правителството й на 1 февруари и с това сложиха край на демократичното развитие на страната.

Хунтата, която е на власт в Мианмар, цели да задуши свободите, като вкара в затвора бившата държавна ръководителка Аун Сан Су Чжи, заяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

"Тежките санкции, наложени на Аун Сан Су Чжи на базата на изфабрикувани обвинения, са най-скорошният пример за решимостта на армията да елиминира всякаква опозиция и да задуши свободите в Мианма", изтъкна неправителствената организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !