Хора са скачали от горящия небостъргач в Лондон в опит да се спасят

OFFNews 14 юни 2017 в 13:09 22545 4

Снимка PA

Хора са скачала от прозорците на горящия 27-етажен жилищен блок в Лондон в опит да се спасят, разказват очевидци на трагедията. 

Живеещи в блока са скачали от по-ниските етажи. От един от апартаментите на деветия или десетия етаж е било хвърлено бебе, което е хванато от стоящ до сградата свидетел на случващото се, съобщи "Гардиън". 

"Видях майка, която викаше от прозореца, че тя и детето ѝ не могат да се измъкнат и молеше да бъдат спасени. Това беше на апартамент на доста висок етаж", разказва очевидец пред "Скай нюз", цитиран от БТА. 

Друг очевидец видял семейство с деца, които викали за помощ от 15-ия етаж.

"Пожарникарите я посъветваха да запуши процепа под вратата, за да не прониква дим, не зная какво се е случило после", казва Пол, който живее на втория етаж и е успял невредим да напусне сградата.

Няколко души загинаха, а поне 50 са били ранени в резултат на пожара. 

Пожарникарите продължават да опитват да загасят пожара, но водните струи достигат само по-ниските етажи. Според началника на лондонската пожарна Дани Котън огнеборците са успели да стигнат до 20-ия етаж на сградата и да евакуират голям брой хора. 

Котън обясни, че в момента сградата е стабилизирана, но инженерни екипи изследват структурата, за да оценят риска от срутване. 

По-късно властите увериха, че според специалистите няма риск от срутване на сградата. 

Обитатели на сградата "Гренфел тауър" многократно са предупреждавали властите за лошото състояние на блока и риска от пожар, предаде ДПА.

"Властите останаха глухи за всички наши предупреждения, ние предсказахме, че катастрофа като днешната е неизбежна и е само въпрос на време", заяви "Групата за действие Гренфел". 

В сградата живеят между 400 и 600 души. 

Живеещ на 17-ия етаж мъж, който успял да излезе заедно с 68-годишната си леля, разказа пред Channel 4 News, че в сградата няма обща противопожарна система, такива има евентуално в отделните апартаменти. 

Той подчерта, че не е чул аларма, но с леля му са излезли, когато са чули сирените на пожарните и са разбрали, че има пожар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

14.06 2017 в 15:32

Стройте небостъргачи тогава в София.

42249

1

Denis Rizanov

14.06 2017 в 15:03

От какво е направен този жилищен комин, че гори като идилски автовоз в близост до турската граница?