Хонорар остави Стара Загора без главен архитект

OFFNews 17 май 2022 в 14:04 2211 0

Живко Тодоров

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Живко Тодоров (в средата) на VII Национално събрание на ГЕРБ през март тази година

Хонорар, отпуснат в конфликт на интереси, остави Стара Загора без главен архитект. Титулярката Виктория Грозева си отива, след като Административния съд потвърди наложената от Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) глоба, съобщи БНР.

Пресцентърът на общината съобщи тази сутрин, че Грозева е подала оставка. Малко по-късно кметът Живко Тодоров заяви, че той я е поискал. Чиято и да е инициативата, оставката слага точка на двугодишна сага.

На 5 юни 2020 г. Грозева разрешава изработването на подробен устройствен план на фирма - еднолична собственост на съпруга ù, за което той получава възнаграждение. След сигнал КПКОНПИ прави проверка, установява конфликт на интереси, налага глоба в размер на 5000 лева и посочва, че Грозева е следвало да си направи самоотвод. Заповедта е обжалвана, но старозагорският административен съд я потвърждава.

До назначаването на нов титуляр и. д. главен архитект вероятно ще е арх. Николай Василев - сега началник отдел „Устройство на територията“ на община Стара Загора. До края на седмицата ще бъде обявен конкурс за нов главен архитект.

Грозева е главен архитект от 2016 г. Тя беше кандидат-депутат от ГЕРБ - СДС миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови