Холандският премиер: Казахме "не" на грешния популизъм

OFFNews Последна промяна на 16 март 2017 в 10:43 2655 6

Министър-председателят на Холандия Марк Рюте

"Това е вечер, в която Холандия - след Брекзита и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", обяви тържествено премиерът на Холандия и победител във вчерашните парламентарни избори Марк Рюте, цитиран от БТА.

По всичко личи, че нашата партия за трети пореден път ще бъде най-голямата в Холандия, заяви Рюте пред свои привърженици в Хага.

При преброени около 75 на сто от гласовете неговата Партия на свободата и демокрацията се очертава да има 32 места в 150-местния холандски парламент. Това е с 9 по-малко, отколкото в предишния, но въпреки това се смята за много добър резултат на фона на предварителните прогнози, сочещи равенство между партията на премиера и Партията на свободата (ПС) на крайнодесния Герт Вилдерс. Според досега преброените гласове ПС ще има 19 места, колкото и християндемократите.

"Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред", каза Рюте.

Съставянето на управляваща коалиция ще бъде сложно, защото парламентът е силно раздробен и за целта ще са нужни поне 4 партии. Проблемът за Рюте се усложнява и от това, че главният му досегашен коалиционен партньор - Партията на труда, се срина. Тя ще има само 9 места в новия парламент, срещу 38 в предишния. Лидерът й Лодевик Асхер изрази дълбокото си разочарование от този резултат. "Ние управлявахме страната и я изведохме от кризата, но не можахме да убедим избирателите", каза той.

Оставането на Партията на труда в бъдещата коалиция е една от главните интриги след изборите. За най-вероятно се смята сътрудничеството на партията на Рюте с християндемократите и леволибералната партия "Демократи-66", която ще има 18 или 19 места.